ÉRDEMES MÉG LAKÁST VENNI?

Tavasszal újra rengetegen keresnek, illetve kínálnak lakásokat. Cikkünkben megnézzük, érdemes-e még befektetésre lakást vásárolni? Mehetnek-e még feljebb, vagy épp csökkenhetnek-e a közeli jövőben a lakásárak? Hogyan érdemes kalkulálni?

Ahogyan a lakásárak emelkedtek egyre magasabbra és magasabbra, mind többen kérdezik: jó üzlet lakást venni manapság? Pedig, ha belegondolunk, a válasz eléggé egyértelmű: minél korábban „szállt fel valaki a vonatra”, annál inkább megérte neki a lakásbefektetés és minél később próbálunk beszállni a „tuti buliba”, annál kisebb az esélyünk arra, hogy valóban óriási üzletet kössünk. Mert, mint tudjuk, minden jónak vége szakad egyszer, és hát ugyebár „a fák nem nőnek az égig” tartja a kissé közhelyes közmondás is.

Egyensúlyi állapot

Most, 2017 tavaszán a használt lakások piacán éppen egyfajta egyensúlyi állapot áll be. Az árak a népszerű régiókban már annyira magasak, hogy az egyébként stabil lakáskeresletet képviselő vásárlók is elgondolkoznak: megvárják a több száz társasházban megépülő valamelyik új lakás átadását, mert annyival már a méregdrága új lakás sem drágább… Különösen, ha azt is beleszámoljuk, hogy jó minőséget kapunk a pénzünkért. Mondjuk a fővárosban, egy felkapottabb pesti kerültben, jó közlekedésnél (például Zugló, Angyalföld) 14-15 millió forint alatt még a legkisebb lakást sem igen tudjuk megcsípni. Legfeljebb olyat kapunk ez alatt az ár alatt, ahol a környék kétes, a forgalom zaja óriási, a lakás sötét, illetve rossz elosztású, vagy teljesen lepukkant. Vagy a fentiekből több hátrány is igaz rá…

Döntsünk megfontoltan!

Pesten a belső részeken, a Kiskörúton belül, vagy attól pár megállóra kifelé, esetleg Budán, a Margit körúton belül, illetve a közlekedéshez nagyon közeli részeken egy normális, utcai nézetű kis lakás 20 millión felül indul, akkor is, ha nem a legjobb házban van, vagy ha épp házgyári technológiával épült. A kínálati árak tehát a fővárosban az egekben vannak immár, főként a gyorsan kiadható kis lakásoknál.

Értelmes áron csak súlyos kompromisszumokkal lehet vásárolni, ami azonban mind a későbbi eladásnál, mind az esetleges bérbeadásnál nagy hátrány. Nem is szólva arról, ha minden nap benne kell lakni majd!

Leegyszerűsítve, ma annak érdemes lakást vennie, aki ténylegesen lakni szeretne, illetve muszáj költöznie és különösen akkor, ha másik lakást közben jó áron tud értékesíteni is. Persze az sincsen kizárva, hogy még tovább és tovább nőnek az árak, az azonban igen valószínűtlen, hogy az árnövekedés üteme akár a múlt évit is megközelítse – ebben az elemző szakértők is egyetértenek. Az tanácsolható hát, hogy ne sirassuk az egykori árakat, de a megnyugodó piacon mi is döntsünk immár lassan, megfontoltan. Sietségre már nincsen okunk.

Új lakások 2018 tavaszán

Ha eladóként gondolkodunk, akkor sem kell persze kapkodni, mert az ingatlanpiac nagyon lassan mozog. Érdemi árcsökkenés a következő 2-3 évben sem igen valószínű, sem az új, sem a használt lakásoknál, legfeljebb akkor, ha valami nagyobb, legalább a 2008-as pénzügyi válsághoz hasonló krach beüt. Sokan rettegnek ettől, és persze ennek persze mindig van kockázata, de egyrészt senki nem tudja, hogy efféle gond várható-e. Sőt, még ebben az esetben sem biztos, hogy a lakásárak azonnal esnének. Mi több, akár még emelkedhetnek is, ha az emberek ingatlanba akarják menekíteni a pénzüket.

Nagyon fontos, sokkal inkább előre jelezhető szempont viszont a nagyobb lakások eladóinak, hogy 2018 tavaszán tömegesen érkeznek piacra a tavaly és idén épülni kezdett új lakások a fővárosban és környékén, valamint a legnyüzsgőbb vidéki nagyvárosokban (például Debrecenben, Győrben).

A nagy kínálat azonban nem találkozik extrém erős kereslettel, azaz itt limitált az áremelkedés mértéke, különösen az új építésű projekteknél. No persze a kis lakások, vagy a három gyerekkel is igénybe vehető CSOK-os otthonok – ha jó helyen is vannak és nem teljesen „elszállt” áron kínálják őket – nem maradnak az építtetők nyakán, már a tervezőasztalról lefoglalják ezeket. De például kevéssé benapozott, közepes méretű lakásokból bizonyosan lesz elegendő kínálat 2018 nyarára akár új, akár használt otthonokról lehet szó.

A vidéki árak alacsonyabbak

Nagyon lényeges, hogy a vidéki árak sajnos nem követik kellő mértékben a nagyvárosi trendeket, tehát a felköltőzőknek (akár Budapestre, akár népszerű nagyvárosba) jóval nagyobb áldozatot kell majd hozniuk a következő években. Ha mondjuk egy jobb vidéki ház ára 8-ról 10-12 millióra is nőtt, addig egy két-három szobás fővárosi, vagy akár Pest megyei otthon nem ezzel a 2-4 millióval, hanem ennek legalább duplájával, tehát 4-8 millió forinttal kerül most többe, mint 2014 táján, vagy azelőtt.

És akkor még nem is szóltunk a belvárosi, bel-budai, igazán frekventált környékekről, ahonnan az átlagemberek egyszerűen kiszorulnak, hiszen mondjuk az ötödik kerületben, vagy a hatodik kerület Andrássy úthoz közeli részein egy kétszobás, tágasnak mondható, nívósabb otthon 40-50 millió forinttól felfelé indul, amiért az ország legtöbb szegletében birtokokat, kisebb kastélyokat lehet venni.

Elérhető kompromisszumok

Ismételten hangsúlyozzuk azonban: arra ne számítsunk, hogy a következő pár évben a 2014-esre vagy az azt megelőző szintre esik vissza a budapesti vagy nyugat-magyarországi otthonok ára. Lakáskeresőként annyit tehetünk, hogy meglévő otthonunkat igyekszünk a legjobb áron értékesíteni, vagy ha első lakásunkat vásároljuk, akkor az elképesztően kedvező hiteleket, illetve támogatásokat kihasználva – a mai árszínvonallal megbarátkozva – próbáljuk megtalálni magunknak a még elérhető kompromisszumot. Például egy nívósabb környéken lévő már szigetelt vagy ez előtt álló panellakást. Készüljünk azonban fel arra, hogy ezek sem olcsók ma már. Ez a vonat elment…

Jelentkezzen be vagy regisztráljon a kedvencekhez mentéshez!
A következők is érdekesek lehetnek