FERENCVÁROS: A SOKARCÚ VÁROSRÉSZ

Az ingatlankeresők körében a IX. kerület manapság Budapest pesti oldalának ötödik legkeresettebb kerülete. A terület a maga sokszínűségével egyszerre ideális otthona a kispénzűeknek és a tehetősebbeknek, a modern iránt ragaszkodóknak és azoknak, akiknek nincsenek nagyobb igényeik, valamint a bulizni, szórakozni vágyó hazai és külföldi fiataloknak, és az idősebb generációnak, továbbá a városrész kedvező adottságainak köszönhetően a pénzüket ingatlanba fektetni kívánóknak.

Lankadatlanul nagy az érdeklődés manapság Ferencváros iránt, amelyről egy ideig sokaknak a lepusztultság, a kevéssé rendezettség élt a fejében, de mára az összkép erőteljesen megváltozni látszik. A kerületet húsz éven át  irányító Gegesy Ferenc polgármestersége idején nagyon erős városrendezési projektek indultak, komplett utcák, terek és épületek újultak meg, illetve számos irodaház és más intézmény épült, amelyek jelentősen növelték a terület vonzerejét. Ráadásul a nevét az 1792-ben I. Ferenc trónra lépésének alkalmából kapó városrész kiváló közlekedéssel rendelkezik, hiszen például két metró, az M3 és az M4 is érinti a területet, és olyan frekventált villamosok is áthaladnak rajta, mint az éjjel-nappal közlekedő 4-6-os, vagy a Hungária körúti 1-es, a dunaparti 2-es villamos, valamint a kerületet érinti két HÉV-vonal (a csepeli és a soroksári) is, és akkor még a Népliget Buszpályaudvarról induló belföldi és nemzetközi buszokat, valamint a Ferencváros MÁV-állomáson is megálló vonatokat nem is említettük.

Látnivalókban nincs hiány

A kerületben olyan, turisztikailag is felkapott, nemzetközileg ismert látványosságok is megtalálhatók, mint a Budapest egyik legmeghatározóbb jelképének tartott Vásárcsarnok a Fővám téren, vagy a Rákóczi (korábbi nevén Lágymányosi) híd pesti hídfőjénél található, éjszakánként jellegzetesen színes fényárban úszó Művészetek Palotája, valamint a hajóra emlékeztető Nemzeti Színház a Dunaparton. Kulturális látnivalók közé tartozik a Magyar Iparművészeti Múzeum is, amely számos izgalmas kiállításnak ad otthont.

Szintén a IX. kerületben található a Goethe Intézet, mely a Német Szövetségi Köztársaságnak a világ számos országában működő kulturális intézete, ahol német kiadványok és tanfolyamok segítségével is gyakorolhatjuk a német nyelvet. A kerület jellegzetességei közé tartozik a Bakáts téren található Ferencvárosi plébániatemplom és a Páva utcai volt zsinagóga épülete mellett található Holokauszt emlékhely, valamint a Gát utca 3. szám alatt található József Attila szülőház, és a Kálvin téri református templom is. Ha pedig a Soroksári út környékén járunk, érdemes beugrani a Zwack Unicum Múzeum és Látogatóközpontba is (Dandár u. 1.), ahol szívesen megmutatják a Zwack-család büszkeségét, és talán még egy Unicummal is olthatjuk szomjunkat.

Itt lakik a sport!

A közel 13 négyzetkilométer nagyságú és a 2015-ös népszámlálási adatok szerint 60 ezer főt számláló IX. kerületről sokaknak jut eszébe az ország egyik legismertebb fociklubja, a Ferencvárosi Torna Club, azaz az FTC, vagy más néven Fradi, amelynek otthona a nemrégiben átadott Groupama Aréna az Üllői út – Könyves Kálmán körút találkozásánál, ahol egyébként a közeljövőben fogják átadni a Magyar Telekom új, impozáns adottságokkal rendelkező székházát is, amely várhatóan további fejlődést visz az amúgy is nagy evolúción átesett környékre, ráadásul még inkább keresetté teszi majd a területet, ami bérbeadás és ingatlanvásárlás szempontjából is fontos lehet.

A Groupama Aréna Magyarország legnépszerűbb csapatának ad otthont.

Ideális fekvés

A kerület optimális elhelyezkedésére utal egyébként az is, hogy északnyugatról az V. kerület (Belváros), északkeletről a VIII. kerület (Józsefváros) és a X. kerület (Kőbánya), délkeletről a XIX. kerület (Kispest) és a XX. kerület (Pesterzsébet) határolja. Déli szomszédja a Ráckevei-Duna-ágon túl Budapest XXI. kerülete (Csepel), nyugaton pedig a Dunán át a XI. kerülettel (Újbuda) szomszédos. Vagyis akinek a belvárosban van dolga, az is nagyon gyorsan, könnyen elérheti úti célját, bár kevés olyan dolog van, amit a kerületben ne lehetne elintézni, hiszen itt található például a Lurdy-ház, mely számos szolgáltató-kereskedelmi cégnek biztosít helyet, és a közelében található egy TESCO is, de lüktetően izgalmas rész a Ráday utca és Bakáts-tér környéke is, ahol számos vendéglátóipari egység, köztük az első hazai Michelin-csillagos étterem, a Costes várja a gasztronómia szerelmeseit, de kevésbé prémium árfekvésű helyeket is bőséggel találhatunk ebben az utcában, például a főváros egyik legfinomabb pizzáját a Pink Cadillac étteremben fogyaszthatjuk el.

Bérbeadásra optimális

A kultúrára vágyóknak a közelben található a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi olvasóterme is. Ez a környék a számtalan szórakozóhelyével különösen vonzó a külföldi bérlők (akár hosszú távú, akár csak alkalmi, Airbnb-s vendégek) számára.

De mostanában nagyon kedvelt rész a külföldiek körében a Bálna és környéke (Nehru-park) is, ahol sokan megpihennek a biciklivel a Dunapartra épített kerékpárúton elhaladók közül egy kávéra, üdítőre, miközben a Budára néző lenyűgöző panorámában gyönyörködnek.

A kerületben bérbeadás célból ingatlant vásárlók számára vonzó a Tűzoltó utca és környéke is, ahol például a nemzetközi elismertségnek is örvendő Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) közelsége miatt számos, anyagilag tehetősebbnek mondható külföldi keres magának bérleményt. Ugyanígy a Budapesti Corvinus Egyetem (korábbi nevén: Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetem) is hasonlóan kiemelt ebből a szempontból, hiszen a vidékről felköltöző „közgázosok” is megjelennek az ingatlanpiacon mint bérlők.

Amikor Budapesten még bulinegyed sem volt, a Ráday utca már akkor is a bulizni vágyó fiatalok elsődleges találkahelye volt.

Ide viheti a gyereket

A kerület a gyerekes családok számára optimális választás, hiszen számos játszótér, iskola, óvoda, bölcsőde működik a Ferencvárosban. Bölcsődéből négyet láttunk az ittlakunk.hu oldalon. Óvodából és általános iskolából sokkal több van. Játszótér található a Köztelek utcában, a Ferenc téren, a Tinódi és a Dandár utcában, valamint a Nemzeti Színháznál. Érdekesség, hogy a Gyáli út közelében lévő Toronyház utcai játszótér úgynevezett „felnőtt játszótérként” szerepel a Google Térképen. Akinek pedig még ez se elegendő, a kerülettel határos VIII. kerületben választhatja a közeli Grund játszóteret is.

Idősebbeknek is nyerő választás

A kerület az idősebbek számára is jó választásnak tűnik, és nem csak azért, mert számtalan egészségügyi intézmény működik a városrészben (Egyesített Szent István és Szent László Kórház, Merényi Gusztáv Kórház stb.), hanem mert számtalan park, zöld terület is van, ahol a nyugalmasabb napokat el lehet tölteni. De ha ez nem lenne elegendő, a ferencvárosiaknak csak az Üllői úton kell átkelniük, és szomszédos kerülethez tartozó Orczy-parkba vagy a Népligetbe is átugorhatnak egy sétára. A sportosabbak számára pedig egy dunaparti séta vagy biciklizés lehet vonzó.

Állattartóknak remek

Ha valakinek kutyája van, akkor bizonyára érdekelheti, hová viheti a szabadban kedvenc háziállatát a kerületben. Zárt kutyafuttató várja a kutyásokat a Mester utca Vágóhíd utcától a Lurdy házig tartó szakaszánál, ahol közvetlenül a 30-as villamos Közvágóhíd utcai megállójánál elkerített füves területen, a Soroksári út mellett, a Vágóhíd u. 1. melletti elkerített füves területen, a Tinódi utcai játszótér Vaskapu utca felőli oldalán, a Haller parkban a Mester utca felől kijelölt területen, az Aszódi téri park Füleki utca felőli oldalán, a József Attila lakótelepen a Pest-Buda mozi épülete mellett a Börzsöny utca és Dési Huber utca kereszteződésénél, a József Attila lakótelepen az Üllői úton a Pöttyös utcai metró állomás melletti területen. Ez a futtató ráadásul két egymástól elkerített részből áll, szóval a kis és a nagy kutyával rendelkezőknek még csak vegyülniük sem kell.

Ideális környék állattartóknak

Ezt a környéket viszont kerülje el!

A Ferencváros sokszínű mivoltához hozzá tartozik azonban az is, hogy vannak ma még kevésbé barátságos részei is. Valószínűleg például még hosszú éveknek kell eltelnie ahhoz, hogy az Illatos úton történt vegyi környezetszennyezés miatt rossz hírű terület levetkőzze magáról, noha a kármentesítésre, a szivárgó hordók elszállítására már sor került. De a kerületnek több más szégyenfoltja is van, például ilyen a Szabadkai út is, melynek utcanézetére a Google térképben rákeresve is számos, meglehetősen lenge öltözetű örömlány és egy lepukkant utca megdöbbentő látványa fogad bennünket.

Hol vegyünk új ingatlant?

Aki a közeljövőben tervezi ingatlan vásárlását, az választhatja például a City Home lakóparkot, mely a Ferencváros legnagyobb, egységes arculattal rendelkezőló lakóparki projektje, amelynek keretében a Vágóhíd, Mester és Máriássy utcák által határolt területe újul meg.

A City Home lakóparkban a mintegy 1600 lakást magukban foglaló társasházak mellet új utcák, sok zöldterület, valamint egy zárt park és játszótér is épül.

A City Home közelében található a Milleniumi Városközpont a Nemzeti Színházzal, a Művészetek Palotájával és a modern dunaparti irodaházakkal, a 10 perc sétára található Lurdy Házban multiplex mozi, éttermek és üzletek sokasága, negyedórányira pedig Tesco és OBI-áruhaz várja a környéken lakókat. A tömegközlekedési lehetőségek szintén minden igényt kielégítenek, az 50 méterre lévő 51-es villamossal 7 perc a Nagykörút, de nincsenek messze az 1-es és 2-es villamos megállói sem, ahogyan a 4-es metró Klinikák állomása is könnyen elérhető egy bő 10 perces sétával.

Jelentkezzen be vagy regisztráljon a kedvencekhez mentéshez!
A következők is érdekesek lehetnek