VISZLÁT, PENÉSZ!

Sokszor az új építésű, de jellemzően inkább a régi házakat, lakásokat érinti a penészedés problémája – végeláthatatlan küzdelemnek tűnik megszabadulni tőle, pedig nem lehetetlen, de legjobb a meleg, kiegyenlített hőmérséklet mellett megszűntetni a kiváltó okokat.

A párásodás, illetve a penészedés általában főleg az őszi, téli időszakban jelent gondot, amikor a külső és belső hőmérséklet jelentősen eltér egymástól, a levegő túlzott nedvességtartalma ugyanis a hideg felületeken csapódik le.

Miért alakul ki?

Ez egyrészt eredhet a falak elégtelen hőszigeteléséből, a foltok ilyenkor jellegzetesen az ablakok, bejárati ajtó körüli területeken tűnnek elő. Az alacsony légcsere a másik gyakori kiváltó tényező – a hidegben takarékossági okokból jóval ritkábban szellőztetünk, ha pedig új nyílászárókra cseréltük a régieket, tökéletes szigetelésük miatt még kevesebb levegő jut be a lakásba.

A páratermelés ellenben jelentősen fokozódik, hiszen a mosott ruha, a főzés, a hosszú, forró fürdők, a konvektoros gázfűtés és a növények által eredményezett nedvességnek nincs lehetősége távozni, így az említett helyek mellett a csempén és minden hűvös felületen megjelennek az – eleinte még csak – vízcseppek. A fűtés folyamatos egyéni szabályozása sem segít a dolgon, hiszen a költségek szempontjából jó, hogy levehetjük a hőmérsékletet, amikor nem vagyunk otthon, a rövidebb időszakok alatt azonban a falak helyett a levegőt melegítjük csak újra, a hideg felületek így továbbra is megmaradnak.

A kedvező feltételek mellett pedig a levegőben keringő penészgombák megfelelő táptalajt kapnak – munkájuk első jele a dohos szag, a folyamatos pára, ami az érzékenyebbeknél allergiás reakciót is kiválthat, végül pedig szemmel láthatóvá válik a probléma.

Mi tehetünk?

Tavasz végére, nyár elejére rendeződik az időjárásból eredő hőmérséklet-ingadozás, így ilyenkor a legcélszerűbb véget vetni a penészedésnek, hiszen egy kiváltó faktor megszűnik, és szellőztetni is jóval többet lehet. Végleges megoldást a tüneti kezelésnél átgondoltabb, és általában nagyobb horderejű felújítás hoz csak, de egészségünk és ingatlanunk állagának megőrzése érdekében mielőbb célszerű megejteni, ami nem jelent feltétlenül nagy költséget.

A külső homlokzat szigetelése sokat javíthat a helyzeten, de régi bérházak esetében ezt nem mindig lehet megtenni, így marad a belső, amit viszont mindenképp bízzunk szakemberre, rosszul felmérve a problémát ugyanis tovább ronthatjuk a dolgot azzal, hogy a penész az újonnan felhelyezett anyag és a fal között telepedik meg, ami számunkra láthatatlan marad.

Ha épp most tervezünk ablakcserét, mindenképpen szellőző (pár milliméterre) állásra nyitható verziót válasszunk, és használjuk folyamatosan!

A fürdőszoba fő csatatere szokott lenni a penész elleni küzdelemnek, ahová kisebb lakások esetén gyakran konvektor, radiátor sem kerül, a legnedvesebb helyiségben pedig fokozottan szükség van a hőtermelésre. Egy elektromos törölközőszárító például remek megoldás – a vízzel feltöltött eszközt egy vízforralóhoz hasonló patron melegíti, amit csak a konnektorba kell bedugni, így komolyabb szerelést sem igényel. Nem kell félni tőle, létezik szabályzós verzió, ami kikapcsol, ha eléri a kívánt hőfokot, így nem terheli túl a számlánkat, de az is jó trükk, ha egy szerelővel külön villanykapcsolót építünk ki neki.

Ha járólapot cserélünk, húszezer forint körüli összegért a padlófűtéshez hasonlóan működő, de egy mozdulattal lefektethető fűtőszőnyeget is érdemes letenni, ami kevés, de a pára elleni küzdelmet segítő melegítést idéz elő. Egy párezer forintos szellőző beépítésén is érdemes elgondolkodni, ha van hova kivezetni – ha konvektor, vagy kéményajtó van a helyiségben, akkor viszont tilos ez a berendezés!

Soha nem szárazon próbáljuk eltávolítani a penészt!

Le a falról!

A falakon megjelenő penészfoltok eltüntetése sem várhat, hiszen egészségünket folyamatosan mérgezik, és persze esztétikailag sem túl vonzó látvány. A fő szabály, hogy tilos szárazon lekapirgálni, csiszolni a sötét pacákat, mert így az összes spórát visszajuttatjuk a levegőbe, amit vagy belélegzünk, vagy újabb hódító útra engedünk – ecettel vagy speciális penészölő folyadékkal kezeljük le először a területet!

Utóbbi esetén sokáig szellőztessünk, mert erősen maró anyagokat tartalmaz, de kétségtelenül hatékony. Ha minden folt eltűnt, távolítsuk el a károsodott tapétát, felpúposodott vakolatot, festéket, majd kezeljük megfelelő alapozóval a felületet. Újrafestésnél válasszunk speciális festéket – létezik penészgátló adalékkal gazdagított, mindenféle színben elérhető változat. A legújabb pedig a mikroszkopikus kerámiagyöngyökből álló festék, ami minimálisan képes szabályozni a helyiség páratartalmát: ha túl sok van, a göbök pórusai kitágulnak és beszívják a nedvességet, ha pedig lehet, kiengedik.

A felújítás után pedig már csak annyi a dolgunk, hogy a következő téli időszakban fenntartsuk a száraz állapotot: szellőztessünk sokat, és fűtsünk kicsit többet a kényes helyiségekben!

3 penészeltávolító trükk

  1. Ahelyett, hogy körbefújjuk a lakást a penészölő folyadékkal, egy ecsettel vigyük fel a foltokra, így oda kerül, ahova kell, jóval kevesebb jut a levegőbe, és nem verődik vissza a falról a permet.
  2. Szerezzünk be páramentesítőt! A műanyag edényben nyomon követhetjük, mennyi nedvességet gyűjtött be a tartályba helyezett tabletta – körülbelül két hónapra elég, és önmagában nem oldja meg a gondot, de a többi szabály betartása mellett sokat segít.
  3. Ha mégis megjelenik egy-egy foltocska, késlekedés nélkül tüntessük el a falról, így nem tud tovább szaporodni!

Jelentkezzen be vagy regisztráljon a kedvencekhez mentéshez!
A következők is érdekesek lehetnek