INGATLANKIADÁS OKOSAN – KINEK VALÓ AZ AIRBNB?

Magyarországon is egyre népszerűbb a rövid távú lakáskiadás, de vajon tényleg megéri? Hogy hogyan és kinek érdemes belevágni, arról Schumicky Balázzsal beszélgettünk.

Mióta és milyen formában foglalkozik lakáskiadással?

2014-ben, közel 5 év ausztriai munka után költöztem vissza Magyarországra, a kormány ugyanis kiírt egy, a fiatalok vállalkozóvá válását segítő programot. Ezen a pályázaton én is elindultam, és elnyertem a maximális összeget, hárommillió forintot, amelynek segítségével el tudott indulni az a vállalkozás, ami mára az egyik legjelentősebb budapesti, független apartmanüzemeltetővé tett minket. Elsőként a saját, illetve a családom tulajdonában lévő ingatlanokat üzemeltettem, most pedig már több mint húsz ügyfél közel harminc apartmanját kezeljük valamilyen formában.

Hogy fogott neki? Az Airbnb akkoriban azért itthon még igencsak gyerekcipőben járt…

A saját lakásaim 2014 őszén készültek el, addigra már volt pár ezer budapesti apartman az Airbnb felületén, de valóban igaz, hogy még a nagy robbanás előtt sikerült elindulni. Akkoriban még a hatóságok sem nagyon voltak tisztában azzal, hogy mi is ez a tevékenység, milyen szabályok vonatkoznak rá, úgyhogy sok utánajárás kellett hozzá. Szerencsére pár hónappal később rátaláltam egy blogra, amelynek vezetője, Istenes Mária Éva Ingatlankiadás Okosan címmel tart tréningeket ebben a témában – részt vettem rajta, és hihetetlen nagy segítséget jelentett. Átszerveztem a működésünket, és azóta temérdek pénzt tudunk megspórolni mind az ügyfeleink, mind a magunk számára. Később én is a csapat tagja lettem, így ma már én is tartok hasonló tréningeket.

Mi változott azóta?

2015 és 2016 között felrobbant az egyéb szálláshely kiadás Budapesten – ez az „airbnb-zés” hivatalos neve. Megtriplázódott az elérhető apartmanok száma, így túltelítetté vált a piac, ami együtt jár a szállásdíjak esésével, és a vendégéjszakák számának csökkenésével, mert hiába jön egyre több turista Budapestre, ha a szálláshelykapacitás ennél sokkal gyorsabban bővül. Az élesedő verseny hatása, hogy már nem lehet a nagyitól örökölt lakásokkal versenyezni, csak az igényesen felújítottaknak van helye a piacon. Korábban az ideális lokáció is nagyobb területet ölelt fel, a túlkínálat miatt viszont ma elsősorban a körúton belül lehet nagy kihasználtsággal működni.

Mi a helyzet a konkurenciával?

Kétfajta kiadót különböztetünk meg: a döntő többséget azok a magánszemélyek alkotják, akik jellemzően a saját ingatlanjukat adják ki rövid távra, és ők intéznek mindent a takarítástól az adminisztrációig. A másik típus a professzionális üzemeltetőké, ilyenek vagyunk mi is. Ezen belül megkülönböztetném azokat, akik szinte kizárólag egy házban, épületegyüttesben vannak jelen, ott viszont akár a százat is meghaladó apartmanszámmal, illetve azokat, akik hozzánk hasonlóan az egész belvárosban üzemeltetnek lakásokat. Üzemeltetőkből jóval kevesebb van, ezért nem is tekintek rájuk valódi konkurenciaként, hiszen van hely a piacon, de természetesen, azért figyelemmel kísérjük a tevékenységüket, és tanulunk egymástól.

Ön szerint kinek és hogyan éri meg lakáskiadással foglalkozni?

Sokan, amikor belevágnak ebbe, elfelejtik a legfontosabbat: forintosítani a saját munkaidejüket. Ha megnéznék, hogy hány órát töltenek el hetente az apartmanoztatással (ami bizony rengeteg munka), milyen költségeik vannak, ha mindent szabályosan csinálnak, és mindezt összevetnék a hosszú távra kiadott lakásoktól várható bevétellel – ne felejtsük el, az albérletárak az egekben vannak – és munka igénnyel, akkor nem biztos, hogy mindenkinek megéri ez a tevékenység. Már látszik, hogy lassan tisztul a piac, de a kiváló lokáció és a prémium felszereltség viszont továbbra is jól eladható.

Szerintem az airbnb-zés azoknak jó, akiknek sok a szabadidejük, vagy rugalmas a munkájuk, így maguk tudják kezelni a lakást. Illetve annak, akiknek olyan lakás van a birtokában, ami még akkor is több bevételt hoz a hosszú távú kiadásnál, ha üzemeltető kezeli – így ugyanúgy nem kell vele dolgozni a tulajdonosoknak, viszont magasabb haszonra számíthat, igaz, a szezonalitásból fakadó kockázat is nagyobb.

Sokat hallani róla, hogy egyre nehezebb szabályszerűen foglalkozni az Airbnb-vel, és ilyenkor felsejlenek az UBER-rel történtek – hogy látja ezt?

Szerintem senki nem akar betiltani egy innovatív vállalkozást sem. Az UBER esetében, icipici általánosítással élve, senki nem fizetett adót, és a cég tevékenysége sem volt tiszta. Az apartmanozás viszont már hosszú ideje jelenlévő, jól szabályozott üzleti tevékenység Magyarországon, gondoljunk csak a klasszikus „Zimmer frei’ szállásokra – ez ugyanaz, csak modernebb köntösben. Ráadásul az eddig megismert tervek szerint a kormányzat a jövő évben további adminisztrációs és adózási könnyítéseket vezet be mind az apartmanozók, mind a hosszú távra kiadók számára.

Milyen jövő vár az Airbnb-re?

A túltelítettség miatt várhatóan már nem nő majd olyan dinamikusan az apartmanok száma Budapesten, mint eddig, viszont egyre többen fogják kiadni hozzánk hasonló üzemeltetőknek a lakásokat kezelésre, hogy egy nagy gondtól megszabaduljanak, miközben magasabb profitot érnek el, mint a hosszútávú kiadás esetében, és mindezt teljesen legálisan. Közben a szállodák is elkezdtek reagálni a piaci igények változására, megjelentek a boutique hotelek, az egyedi kialakítású szobák, úgyhogy arról az oldalról is erősödik a verseny.

Az olimpiai pályázat elkaszálása egy, a turizmus szempontjából is csodálatos lehetőséget tört ketté, de bízom abban, hogy a Budapesten eddig tapasztalt fejlődés ezután sem áll meg, és továbbra is egyre több vendéggel számolhatunk. Nagy potenciált ugyanakkor elsősorban vidéken látok – vidéki szálláshelyek alig vannak fent az Airbnb honlapján, miközben ismét egyre több külföldi érkezik hozzánk a fővárostól távolabb eső régiókba is, például a Balatonhoz.

Ha már itt tartunk, mit kell tudni az Airbnb-bérlőkről?

Ahogy idősödik az Airbnb, úgy egyre több olyan vendég is ezen az oldalon keresztül foglal szállást, akik eddig hotelekbe mentek. Egyre több az ”első airbnb-ző”, nekik sokszor el kell még magyarázni, mi az a szálláshely megosztás. Nemzetközi mércével hihetetlen olcsók vagyunk itthon, de azt gondolom, hogy nem is ezt várják el elsősorban – ami a jó lokáció mellett fontos, az a felszereltség, és egyre inkább a dizájn. Végülis valamivel ki kell tűnni a tömegből. A nyelvtudás, a tisztaság és a vendéget királyként kezelő hozzáállás, azt hiszem, eddig is alap kellett, hogy legyen ebben a szakmában.

Egyre több olyan vendég próbálja ki az Airbnb-t, aki eddig hotelekben szállt meg.

Első a vendég, de ki foglalkozik a kiadók érdekeivel?

Istenes Máriával együtt régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy nincsen senki, aki a többezer apartmankiadó érdekeit képviselné, véleményüket összefogná, különösen akkor, amikor más szakmai szervezetek nyomás alatt tartják a kormányt, hogy szigorítsa, lehetetlenítse el a kiadókat. Éppen ezért 2016 novemberében sokadmagunkkal megalapítottuk Magyar Apartmankiadók Egyesületét – elsődleges célunk az érdekvédelem, valamint a tevékenységünkkel kapcsolatos ismeretterjesztés a döntéshozók felé, és nagy örömmel tapasztaltuk az eddigi észrevételeinkkel, javaslatainkkal szemben mutatott nyitottságot!

Profi tippek

  • Mielőtt elkezdjük a tevékenységet, tudatosítsuk, hogy ez egy vállalkozás, azaz legyen üzleti tervünk! Vegyük sorra a lehetséges bevételeket, kiadásokat, ráfordításokat (ne felejtsük el a saját munkánkat is beleszámítani), és hasonlítsuk össze, hogy mi lenne a helyzet, ha ugyanezt a lakást hosszútávra adnánk ki!
  • A legfontosabb, hogy próbáljunk a potenciális vendég fejével gondolkodni! Mit várhat el? Mire számíthat? Milyen segítséget szeretnénk kapni a házigazdától, ha egy idegen városban, idegen lakásban vagyunk?
  • Legyünk nagyon rugalmasak, türelmesek, és megértők a vendég igényivel szemben!

NÉVJEGY: Schumicky Balázs
32 éves, közgazdász, síoktató. A Goodapest Apartments tulajdonosa. ”Ingatlankiadás Okosan” tréner. A Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke. Körülbelül 30 apartmant üzemeltet.
Munkájában arra a legbüszkébb, hogy valamennyi apartmanjuk fiókja megkapta a „Superhost” (szuper vendéglátó) kitüntetést az Airbnb-től, elismerve ezzel stabil és kiváló munkájukat.
Hitvallás: Soli Deo gloria!

Jelentkezzen be vagy regisztráljon a kedvencekhez mentéshez!
A következők is érdekesek lehetnek