A ROMANTIKUS ÚJLIPÓTVÁROS

A Duna House negyedéves ingatlanpiaci barométere alapján még mindig magasan az Angyalföldet, Újlipótvárost, Vizafogót, a Népszigetet és a Göncz Árpád városrészt is magába foglaló XIII. kerület iránt a legnagyobb az érdeklődés a fővárosban lakást vásárolni szándékozók körében.

Az összes budapesti vevőjelölt mintegy 18 százaléka jelöli meg ezt a helyszínt lehetséges célpontnak, amivel még a szintén népszerű Zugló 15 százalékára is szépen ráver a budapesti városrész, sőt még a budai oldal legnépszerűbb kerületét, a XI. kerületet is elveri a lokáció. Cikksorozatunk első részében a XIII. kerület egyik legkedveltebb részét, a sajátos miliőjű Újlipótvárost fedezzük fel, majd átugrunk a közeli Lőportáldűlő részre is.

A XIII. kerület sikerében egészen komoly szerepe van az északról a Dráva utca, nyugatról a Pozsonyi út, keletről a Váci út, délről a Szent István Körút által határolt Újlipótváros különleges adottságainak. Kezdjük is a sétánkat ezen a területen, hiszen itt gyakorlatilag minden megvan a tökéletes élethez. Nevét egyébként eredetileg a Budapest V. kerületéhez tartozó Lipótváros után kapta, arra utalva, hogy Lipótvárostól északra csak a 19. század vége felé kezdték el a parcellázást. Így lett a terület neve 1950-től Újlipótváros, melyet egyébként sokan Lipóciaként emlegetnek.

BUDAPEST XIII. KERÜLETE

Alapterület: 13,43 km2 // lélekszáma: 120 199 fő // népsűrűsége: 8954 fő/km2 // Városrészei: Angyalföld, Göncz Árpád városközpont, Népsziget déli része, Újlipótváros, Vizafogó

A mindenkit rabul ejtő városrész

Az Újlipótváros név hallatán valószínűleg sokaknak elsőre a pesti Dunapart jellegzetes, Margit-hídhoz közeli, az úgynevezett Palatinus-házakkal körülölelt rész jut eszébe, ahol az ott lévő polgári lakásokból valóban tökéletes rálátás nyílik a budai hegyekre, valamint Budapest egyik ékkövére, a Margitszigetre, ahová gyakran eljárnak az itt lakók egy-két szigetkört futni, vagy csak egy hangulatos esti sétára.

De a romantikázni vágyók bőséges választékot találnak a környéken hangulatos kávézókból is. A környék egyik kihagyhatatlan helye édesszájúaknak az Édesmindegy nevű hely a Pozsonyi utcában, ahol egész biztosan levesznek bennünket a lábunkról, de a Café Panini a Radnóti Miklós utcában is méltán kedvence az újlipótvárosiaknak. Személyes kedvencünk még a Dunapark Kávéház és Étterem a Pozsonyi út és a Victor Hugo út kereszteződésénél lévő Szent István Parknál. Sokan szeretik még a Sarki Fűszerest is, szintén a Pozsonyi úton. A Kárpát utca és Bessenyei út találkozásánál található az újlipótvárosi Vakvarjú Étterem, ami családi rendezvényekre is alkalmas, és ahol ebéd közben a gyerekeket külön rendezett játszósarok is várja, egyébként pedig utánozhatatlan finom a húslevesük. A Hegedűs Gyula utcában nemrég nyílt francia desszertezőt is találunk ChouChou néven, ahol a Paris Brestek, macaronok, trüffelek és bonbonok készülnek, klasszikus és saját, illetve átdolgozott receptek alapján Szász Kinga műhelyében.

A kultúra helye

Hosszan lehetne sorolni a jobbnál jobb helyeket, mert Lipóciában meglehetősen nehéz nem elcsábulni egy hangulatos teraszozásra. Emellett a kulturális programokra vágyók is bőséges kínálatból választhatnak. A városrész határán található például az 1896-ban historizáló stílusban épült Vígszínház, amely nem véletlenül még mindig a főváros egyik legnépszerűbb színháza, és amelynek esti látványa akkor is lenyűgöző, ha csak arra visszük sétáltatni a kutyát.

A főváros egyik legnépszerűbb színháza a Vígszínház, amely változatos repertoárral büszkélkedik.

Kultúrára vágyók betérhetnek ezenkívül a Budapest Jazz Clubba, vagy a világhírű musicalek, vígjátékok, show-k, koncertek bemutatójának színhelyéül szolgáló RAM Colosseumba is, de a Radnóti Miklós utca és a Hegedűs Gyula utcán található FlipperMúzem is különleges programhelyszínnek számít. Apropó séta, családi sétára és egy jó beszélgetésre abszolút kihagyhatatlan hely a közeli Margitszigeten kívül a környékbeliek számára a Szent István park, mely rendezett külsővel várja a pihenni, illetve zöldbe vágyókat.

Bőven akad bevásárlási lehetőség

Bevásárlási lehetőséget főleg kisebb boltokat találatunk a városrészben, azokból viszont bőséggel. Üzemel itt lemezbolt, számítástechnikai üzlet, társasjáték üzlet, ékszerüzlet, könyvesbolt, biobolt, bababolt, méteráru, vasedény, Röltex, cipőbolt, papír-írószer és játékbolt, sőt még íjászüzlet is. Aki viszont modern nagybevásárlásra vágyik, az Újlipótváros széle mellett található Lehel téri piacon, valamint a nem sokkal odébb lévő Westend City Centerben is bőséggel találhat magának bevásárlási lehetőséget.

A színes megjelenésű Lehel téri piac épülete a kerület egyik jelképe lett.

Pazar a közlekedés

Apropó Westend City Center, Lipócia közlekedési adottságai is kiválóak, hiszen a környéket keletről lezáró Váci út oldalán csak át kell sétálni, hogy belföldi és nemzetközi vonatszerelvényre szállhassunk, vagy fogadhassuk a hozzánk érkezőket. A Nyugati és a Lehel téren is felszállhatunk a metróra, amivel gyorsan átszelhetjük Budapestet észak-déli irányba a föld alatt. Az Újlipótváros északi oldalát lezáró Dráva utcánál szintén választhatjuk a metrót, hiszen itt található a 3-as metró Dózsa György úti állomása. Újlipótváros lakói ezenkívül több trolibusz, a 75-ös és a 76-os közül választhatnak, valamint igénybe vehetik a 15-ös és a 115-ös autóbuszt is. A Lipóciát délről határoló Szent István körúton pedig éjjel-nappal közlekednek a 4-6-os villamosok, így a megfáradt bulizók is gyorsan hazaérhetnek.

Teljes területét nézve, a Westend City Center Magyarország legnagyobb bevásárlóközpontja

A rakpart újlipótvárosi részén izgalmas lehetőséget tartogatnak még annak nyugati szélén lévő hajóállomások, hiszen BKK hajókra is felszállhatunk, azokkal pedig akár a Rákóczi-hídig is elmehetünk déli irányba, észak felé pedig Újpestig juthatunk, tavasztól őszig kifejezetten romantikus körülmények között.

Az autótulajdonosok számára lehet fontos információ, hogy ma már a városrész teljes területén fizetőparkolás van. Bár a helyi lakosok ingyen parkolhatnak, ha kiváltják a kapcsolódó engedélyt, a személyes tapasztalatunk ezzel kapcsolatban időnként elég rémes, már ami a lipóciai szabad parkolóhelyek számát illeti, de aki itt lakik, azokat bőven kárpótolják majd a környék adta lehetőségek.

Mindenki megtalálja itt a számítását

Újlipótváros egyébként ideális lakóhelye lehet a városi romantikára vágyó fiataloknak, akik szeretik a franciás jellegű reggelizőhelyeket, de jó választás lehet azoknak a családoknak is, akik meg tudják fizetni az itteni, a hely kedveltségéből fakadóan manapság némiképp magasabb ingatlanárakat. Idősebbek számára is kiváló a terület, hiszen a környékről gyorsan elérhető például a Honvédkórház, az ország talán egyik legfejlettebb kórháza, de emellett több kisebb szakrendelő, illetve magánorvos is van a területen, például a Pannónia és Csanády utca sarkán a Pannónia Magánorvos Centrum, valamint a Visegrádi utcában működik a XIII. kerületi Egészségügyi Szolgálat. A terület bérbeadásra is optimális, hiszen egyrészt az egyik legkeresettebb városrészről beszélünk, másrészt a közelben, a Váci úton található több irodaház, ami tovább javítja az itt megvásárolt ingatlanok kiadhatóságát.

Ha gyerekekkel költözünk a városrészbe, három általános iskola, a Tutaj utcai Pannónia Általános Iskola, a Radnóti Miklós utcai Gárdonyi Géza Általános Iskola, valamint a szintén a Radnóti Miklós utcában található Herman Ottó Általános Iskola közül választhatunk. Középiskolát kettőt találtunk a térképen: az Európa Alapítványhoz tartozó Középfokú Intézetet és a Novum Fogtechnikai Szakgimnáziumot. A kutyabarátok is jó helyzetben vannak, hiszen a Szent István Parknál és a Kárpát utcában is találhatnak kutyafuttatókat.

A Radnóti Miklós Művelődési Központ, közismert nevén RaM Colosseum az Újlipótvárosban álló többfunkciós kulturális és szabadidőközpont

A funkcionális Lőportárdűlő

A romantikázós Újlipótvárossal szemben az északról a Róbert Károly körút, nyugatról a Váci út, délről a Lehet-tér közelében lévő Bulcsú utca, keletről pedig a MÁV váci vonala által határolt Lőportárdűlő ugyan kevésbé tűnik romantikusnak, mint inkább funkcionálisnak, de szintén joggal kedvelt része a főváros XIII. kerületének. A terület főleg azokat veszi célba, akik nem mondanának le a város közelségéről, a remek közlekedésről és a gyorsan elérhető belvárosról, de nem engedhetik meg maguknak Újlipótvárost, ám mégis szeretnének rendezett és nyugodt körülmények között élni.

Nevét a terület onnan kapta, hogy régebben katonai lőporraktárak álltak itt, ezért a pattantyúsok területének is nevezték. (A Lehel út régi neve Nagy Lőportorony utca volt.) Lőportárdűlő területe ugyanis zömmel még az 1960-as években is katonai objektumokat tartalmazott, majd az 1970-es és 1980-as években években lakótelep alakult ki helyén. Az akkor emelt házakból ma is láthatunk néhányat a Lehel út és a Kassák Lajos utca között területen, de szerencsére egyre többet újítanak fel ezek közül, és bőséggel épülnek új ingatlanok is.

A környék manapság komoly fejlődésen esik át, a városrész környékére több irodaház is épült, ami miatt sok itt dolgozó vásárolt vagy vásárol magának otthont. Ráadásul a közlekedés is kiváló, hiszen metróval három megállót, az Árpád-hidat, a Dózsa György utat és a közeli Lehel teret is választhatjuk, ezenkívül utazhatunk az 1-es és a 14-es villamossal, és közlekedik itt busz is.

Az Újlipótváros név hallatán sokan elsőre a pesti Duna-part jellegzetes, Margit hídhoz közeli, az úgynevezett Palatinus házakkal körülölelt területre gondolnak.

Családosoknak is ideális

A Lőportárdűlő területére költözők számos sportolási és kulturális kikapcsolódási lehetőség közül is választhatnak. Lőportáldűlő szélén található például a József Attila Színház, mely több mint 50 éve várja az igényes kikapcsolódásra vágyókat. A városrésztől alig néhány perc sétával érhető el ezenkívül a Fővárosi Állat- és Növénykert, valamint a Széchenyi fürdő. A területen több sportklub is található, köztük a Dózsa György úton a Budapesti Honvéd Sportegyesület. Kutyafuttatót az Apály utcában és a Tüzér utcában is találunk.

Lőportáldűlő családosok, illetve a családot tervezők számára is jó alternatíva lehet, annál is inkább, mivel több iskola működik a területen, például a Huba utcában a Kolping Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Sportgimnázium, valamint a Budapesti Vendéglátóipari és Humán Szakképzési Centrum Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskolája, valamint a Dózsa György úti Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola.

Jelentkezzen be vagy regisztráljon a kedvencekhez mentéshez!
A következők is érdekesek lehetnek