KÜLFÖLDI BEFEKTETŐT KERES? ÍGY LESZ VONZÓ A LAKÁSA!

Bár már hazánkban is egyre magasabbak az ingatlanárak, a külföldiek még mindig szívesen vásárolnak nálunk lakást, házat akár saját részre, akár befektetési céllal. Hogy jellemzően milyen igényekkel, elvárásokkal érkeznek, illetve hogyan segíthetjük elő a sikeres adás-vételt, annak szakértővel jártunk utána.

Ismerjük meg a vevőt!

Először is érdemes megismerni, hogy kik érdeklődnek leginkább a magyarországi ingatlanok iránt! Jelen pillanatban a letelepedési kötvény népszerűsége miatt a külföldi érdeklődők és vásárlók döntő többsége Ázsiából érkezik, de sok az orosz, illetve a skandináv országokból, Kanadából, Izraelből, Ausztráliából és Törökországból érkező befektető is – kezdi Hóka Julianna, a kifejezetten a külföldi vásárlókra specializálódott Capital Real Estate ingatlanügynöke. – Összességében persze gyakorlatilag a világ minden tájáról érkezik megkeresés, ami általában vagy annak köszönhető, hogy a vevő már járt Budapesten, és beleszeretett a városba, elvarázsolták az épületek, de olyanok is akadnak szép számmal, akiknek a gyermekei magyar egyetemeken terveznek továbbtanulni, és számukra keresnek lakást. Nagyjából nyolcvan százalékuk vásárol befektetési, és húsz százalékuk saját részre második otthont. A közös az bennük, hogy tisztában vannak vele, a környező országokhoz képest Budapesten még mindig sokkal kedvezőbbek a négyzetméterárak. Jellemzően egyébként inkább magánszemélyek fordulnak hozzánk segítségért, akik egy-két lakás vásárlását tervezik, de alkalmanként azért néhány nagyobb befektető is megkeres bennünket – utóbbiak viszont jobbára a nagyobb épületeket, vagy szállodának alkalmas ingatlanokat keresik.

Mit keresnek?

Az sem véletlen, hogy a külföldi érdeklődőkről inkább vásárlóként beszélünk, a szakértő szerint ugyanis ez a bérlésnél sokkal gyakoribb. Bár tanév elején megnő a bérleményt keresgélők száma, és az árak ebben az esetben is kedvezőek számukra (körülbelül 250-350 euróval lehet számolni szobánként), ahogyan az előbb említettem, még a diákoknak is szívesebben veszik meg a lakást – mondja az ingatlanügynök. – Hosszútávú befektetésként kezelik, amely, ha később ki is költözik belőle a gyerek, kiadásra tökéletes lesz.

Magyarország iránt egyébként is folyamatosan nő az érdeklődés, amit a kiváló infrastruktúra indokol, illetve egyszerű megközelíteni, hiszen Európa bármely részéről 2-3 órányi repüléssel elérnek bennünket.

Emellett pedig hiába van az egekben az ingatlanok ára, számukra mégsem számít magasnak, pláne más országokkal összehasonlítva – a cseheknél 3800 euró, a németeknél 4500, a franciáknál 10 400, az osztrákoknál 10 700, Angliában 25 500, Monacoban pedig 44 500 euróra rúg egyetlen négyzetméter ára, a hazai 1900-2000 euróval szemben. A méretet illetően a belvárosi, 70 négyzetméter körüli, két hálószobás, nappalis lakás a favorit, amely közel van a tömegközlekedéshez. A kerületek tekintetében az 5-6., illetve a 7-8-9. rehabilitált részei a legnépszerűbbek, és talán meglepő lehet, de az újépítésűekkel szemben abszolút kedvencnek a régi házakban lévő jó állapotú lakások számítanak. Ha a második emeletnél feljebb van, akkor a lift elengedhetetlen tartozék, és bár a kilátás is sokat nyom a latban, de még fontosabb, hogy ne járkáljanak el az ablakok előtt, így inkább az utcafronti fekvés a nyerő.

Egy kis extra

Magyarországon sokan idegenkednek attól, hogy ingatlanost vonjanak be az adás-vételbe, a külföldi érdeklődők azonban szívesen dolgoznak ügynökségekkel, hiszen lényegesen egyszerűbben boldogulnak a vásárlási folyamat során. A nyelvi akadály és a bürokrácia az első számú mumus, ezért szívesen fogadnak minden ilyen jellegű segítséget, akár fizetség fejében is – erősíti meg Hóka Julianna. – Értelemszerűen ügyvédet illetően is mindenképpen olyan emberre lesz szükség, aki beszél angolul, hiszen egyrészt szinte kivetél nélkül ez a közös nyelv, másrészt a szerződést is két nyelven kell elkészíteni. Ezen kívül szükség van egy kapcsolattartóra is, aki a közös képviselővel és a lakással kapcsolatban felmerülő minden dologban tud segíteni – ez lehet az ingatlanos maga, az ügyvéd, de akár egy menedzsment cég is, a vevők pedig meghálálják a törődést. Nagyon hálásak tudnak lenni, ha valakivel elégedettek, ami természetesen sokban függ a személyes szimpátiától, a szakmai hozzáértéstől, illetve, ha érzik, hogy nem akarják átverni őket. Személy szerint nekem nagyon sok ilyen ügyfélből lett barátom van Görögországtól Ausztráliáig, akiktől időről időre mindig kapok egy-két kedves üzenetet vagy meglepetést, illetve ők a visszatérő vevők és a legjobb ajánlók is egyben.

Jelentkezzen be vagy regisztráljon a kedvencekhez mentéshez!
A következők is érdekesek lehetnek