LAKÁSTAKARÉK-KÖRKÉP

Érthető módon a rendkívül alacsony hozammal és kamatokkal kecsegtető bankbetétekkel szemben az utóbbi időben még népszerűbbé váltak a lakástakarékpénztárak ajánlatai – összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, és azt is, mit érdemes mérlegelni szerződéskötés előtt.

Ennek a megtakarítási formának a lényege tulajdonképpen mind a négy piaci szereplőnél megegyezik: a legalább négy éven át, havonta befizetett fix összegre (min. 20 000 Ft/hó) évi 30% állami támogatást (max. 72 000 Ft/év) és kamatot kapunk, az így összegyűjtött pénzt pedig a futamidő végén lakáscélú költésekre fordíthatjuk, amibe a felújítástól és korszerűsítéstől kezdve az építkezés, a lakásvásárlás, de még a hitel törlesztése is beletartozik, sőt, különböző további hitelkonstrukciókkal is összeköthetjük.

Nagyon egyszerűnek tűnik a képlet, ami miatt viszont sokszor mégis átláthatatlanná válik, az az a tényező, hogy bár mindenki négy évről beszél, a konkrét hónapok száma mégis pénztáranként eltérő, ami miatt nehéz összehasonlítani az ajánlatokat. Bár más futamidőre (6-8-10 év) is szerződhetünk, az összehasonlíthatóság miatt most a négyéves ajánlatokat tekintjük át az elérhető adatok alapján, havi húszezer forintos befizetés mellett, hogy a maximális állami támogatást kapjuk.

Fundamenta – Lakáskassza

Futamidő: A szerződés 4 évre és 4 hónapra szól, de ebből csak 49 hónap a megtakarítási időszak, így ennyi befizetést kell teljesíteni, a maradék három hónap pedig a kiutalási időszak.

Költségek: A számlavezetési díj havi 150 Ft, ezen kívül a számlanyitásnak van egy egyszeri költsége, amely a szerződéses összeg egy százaléka. A szerződés azonban nem csak a megtakarítási időszakra vonatkozik! A pénztáraktól ugyanis a négy év után hitelt is igényelhetünk, a felvehető összeget pedig már a szerződés megkötésekor kikalkulálják nekünk, így még akkor is a kölcsönnel, a vállalt befizetésekkel, és az arra járó kamatokkal, illetve állami támogatással számolnak, ha végül nem igényeljük a hitelt. A nyitási díj így kb. 32 000 forint körül alakul, 980 000 forintot (49 X 20 000 Ft) fizetünk be a havi összegekkel, és 7 350 Ft a számlavezetési díj.

Megtakarítás: Az állami támogatás mértéke maximum évi 72 000 Ft lehet, amit időarányosan adnak, tehát a 49. hónapra is jár még pluszban 6000 Ft, így összesen 294 000 Ft ütheti a markunkat. Némi kamat is jár hozzá, ennél a konstrukciónál jelenleg nagyjából 27 000 forintra számíthatunk. Összegezve tehát 980 000 Ft megtakarításunkból kb. 1 300 000 forintot képezhetünk 39 000 forint ráfordítással.

OTP – Lakástakarék Start 4 csomag

Futamidő: 3 év és 9 hónap, azaz összesen 45 hónap a megtakarítási időszak hossza – ebbe nem számít bele a kiutalás időszaka, de ebben az esetben is csak három hónap után juthatunk a pénzünkhöz.

Költségek: A számlavezetés díja szintén 150 Ft havonta (összesen: 6750 Ft), a számlanyitásé pedig 25 000 Ft, bár utóbbi sokszor elérhető kedvezményesen, vagy egy havi díjnak megfelelő összegért, azaz 20 000 forintért. A 45 hónap alatt befizetésünk összege 900 000 Ft lesz.

Megtakarítás: Az állami támogatás mértéke mindenhol megegyezik, de időarányosan itt csak 270 000 Ft lesz a vége (45 x 6000 Ft). A kamat pedig gyakorlatilag elhanyagolható mértékű, kb. 2 400 forint. Összegezve 900 000 forint befizetésből 1 172 000 forinthoz juthatunk hozzá, 31 750 Ft kiadással.

Erste – Lakástakarék

Futamidő: 48 hónap, azaz kereken négy év a megtakarítási időszak, és itt is él a 3 hónapos kiutalási időszak.

Költségek: A százötven forintos számlavezetési díj itt is adott, ami így összesen 7200 Ft lesz. A számlanyitási díj tekintetében ösztönöznek minket a bank felé tett elköteleződéssel elérhető nulla forintra, de alapvetően a szerződéses összeg egy százaléka, azaz 28 000 Ft lesz a díj. Négy év múlva 960 000 Ft ketyeg majd virtuális perselyünkben.

Megtakarítás: Négy évnyi állami támogatással, és a szintén elenyésző mértékű kb. 2-3000 forintnyi kamattal 1 250 000 Ft gyűlik össze a számlánkon, 35 200 Ft kiadás mellett.

Aegon – Lakástakarék Kamat Fix Plusz 4

Futamidő: 45 hónap, tehát ennél a banknál is a három hónapos kiutalási időszakkal együtt teszi ki a négy évet a konstrukció.

Költségek: A számlanyitási díj az előzőekhez hasonlóan a megtakarítást követően felvehető hitellel kalkulált teljes összeg 1 százaléka, jelen esetben 26 000 Ft. A számlavezetés 6750 Ft, a szokásos 150 forintos havi tétellel számolva. Befizetésünk 45 hónap után: 900 000 Ft.

Megtakarítás: Állami támogatással és a havi befizetések után járó kamatokkal együtt összesen kb. 1 172 000 Ft lesz, 32 750 forintos ráfordítással.

Tippek, trükkök

  • Az állami támogatás csak akkor jár, ha pontosan a szerződésben foglaltaknak megfelelően, időben és annyit fizetünk havonta, amennyit aláírtunk. Sőt, nemcsak késedelem, de túlfizetés esetén is megvonhatják az arra a hónapra eső összeget! Időnként ellenőrizzük a befizetéseket is!
  • A számlanyitási díjra vonatkozóan sok kedvezmény elérhető, de ez szinte mindig a bankok felé való valamilyen elköteleződéssel jár – új folyószámlával, hitellel stb., ezért érdemes alaposan mérlegelni, hogy a négy évnyi plusz költség nem haladja-e meg az eredeti összeget.
  • Lejárat előtt időben és tudatosan kezdjünk utánajárni a pénzfelvétel szabályainak, hogy ne az utolsó percben kelljen kapkodni! Ha vásárolni vagy törleszteni szeretnénk a megtakarításból, különösen fontos lehet az időzítés, de annak sem árt utánajárni, hogy szándékaink a lakáscélú felhasználás kategóriájába esnek-e.
Jelentkezzen be vagy regisztráljon a kedvencekhez mentéshez!
A következők is érdekesek lehetnek