MIÉRT VEGYÜNK VAGY NE VEGYÜNK PANELLAKÁST?

Erről a kérdésről általában mindenkinek határozott véleménye van, ezért ideje, hogy megvizsgáljuk mindkét lehetőség előnyeit és hátrányait!

Érvek panellakás vásárlása mellett

  • A csúcsokat döntögető ingatlanárakhoz képest a panelek még mindig kedvezőbben megszerezhetők – egy belvárosi kislakás áráért már 2-3 szobásat is kapni, ami családok esetében nem elhanyagolható tényező.
  • Van erkélye! Szinte nincs olyan lakás, amelyikhez ne tartozna akkora erkély, ahova kényelmesen kiülhetünk a melegebb időben, ami a régi bérházaknál bizony ritka.
  • Általában remek a környék infrastruktúrája, biztosan találunk a közelben kisboltot, óvodát, gyógyszertárat, játszóteret és zöldövezetet.
  • A panelprogram már most is nagyon népszerű, és előbb-utóbb mindenhová el fog érni, így a legtöbb házon korszerűre cserélik a nyílászárókat, a fűtési rendszert, ami jelentősen csökkenti a rezsiköltségeket, a szürke betonfalak modern díszítése pedig jóval élhetőbb hangulatot varázsol.
  • A panelek tervezésekor nagy hangsúlyt fektettek az elhelyezkedésre, ezért jellemzően világosak és optimális tájolásúak a lakások, a sok emelet miatt pedig sokszor nem mindennapi panorámával rendelkeznek.
A panellakások igen zajosak, és ez ellen keveset lehet tenni.

Érvek panellakás vásárlása ellen

  • Zajosak és ez ellen keveset lehet tenni – a vékony falak miatt az állandóan működő lift és a vízvezetékekben zúduló víz hangjával, a veszekedő szomszéddal, de a trombitán gyakorló gyerekekkel is meg kell barátkozni.
  • Bár a ma már korszerűtlennek számító elrendezésen néhány fal kibontásával lehet ugyan segíteni, a felújítás nem egyszerű dolog, a vezetékek cseréje, vagy átrendezéskor az újak bevésése egyáltalán nem magától értetődő dolog, így idő- és költségigényesebb lehet.
  • A panellakások híre a sok-sok felújításnak és korszerűsítésnek köszönhetően sem javul sokat, ezért valószínűleg pár év múlva sem lesz egyszerű eladni. Rövid távra nem érdemes ebbe fektetni.
  • Túl meleg van – a távfűtés egyrészt drága, másrészt kevéssé szabályozható, ráadásul a papírvastagságú falak miatt a szomszédság fűtőerejével is számolni kell. Légkondicionálóval lehet segíteni a dolgon, de ez befektetést igényel.
  • Sosem lehetünk egyedül, ami a biztonság szempontjából nem rossz, de ha nem vagyunk igazán társaságkedvelők és közösségi emberek, nem ez lesz a megfelelő lakóhely számunkra.
Jelentkezzen be vagy regisztráljon a kedvencekhez mentéshez!
A következők is érdekesek lehetnek