STREET ART BETONNAL

A KIFOLYÓ elnevezésű projekt köré szerveződött közösségi élmények legfrissebbike kapcsán eredtünk az alkotók nyomába, hogy egy példaértékű kreatív vállalkozást fedezzünk fel. A nyomok az S39 Hybrid Design Manufacture irodához vezettek.

Az S39 csapata elsősorban építészeti környezethez kapcsolódó komplex művészeti felületek és terek létrehozásával foglalkozik. Munkáikban egyszerre használják az építészet, a képzőművészet és a design eszközeit. Tervezői fókuszukban az élmény áll, amit a befogadó érzelmi szinten tapasztal a végeredménnyel találkozva. “A csapat szenvedélyesen tervez: a kísérletezés, a játék, az innovatív anyaghasználat jellemző ránk. Szeretjük, hogy alkotásainknak, termékeinknek jól behatárolható, karakteres jellege van” – mondja Baróthy Anna tulajdonos, vezető tervező. Számos szakmai díjat nyert formatervező, szobrász, építész kollégájával közösen a komplexitást, az integráltságot képviselik. A kültéri kivitelezés „neccesebb” szituációiban is képesek helytállni, s akár maguk is megvalósítják az elképzeléseiket, mint generál tervező és kivitelező cég.

A Betonbarkács

A tudásmegosztás szívügyük. Idén hatodik éve tartják meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Középület Tanszék inkubációjában mérnök és művész hallgatók számára a BETON kurzust és workshopot, ami ma a legszervezettebb betonnal foglalkozó alkotói képzés itthon. Azóta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének hallgatói, valamint a Pécsi Tudományegyetem diákjai is rendszeresen részt vesznek a közös fejlesztői és urbánus munkában. A kurzus célja, hogy a diákok gyakorlati szinten, éles helyzetben tapasztalhassák meg a tervezés és a megvalósítás minden mozzanatát.

Fontosnak tartják, hogy tapasztalati szinten azonnal használható tudással gazdagodjanak a kurzus résztvevői és azzal az élménnyel megerősödve távozzanak, hogy terveiket biztos kézzel meg is tudják valósítani. Mindez segíti a diákokat abban, hogy a tervező és kivitelező oldal nézőpontjainak különbözőségét saját bőrükön tapasztalhassák meg. Majd miután elkészült a mű, még az idő és a város próbájának is meg kell felelniük. A BETONkurzus és a workshop teljes mértékben non-profit kezdeményezés, az elmúlt három évben a Visegrádi Alap és számos hazai cég és szakember támogatásával jött létre.

A Kifolyó a város legvagányabb találkozóhelye lett a Gellért tér alatt, ahol grillezésre és beszélgetésre egyaránt van lehetőség

KIFOLYÓ akciók

A hallgatók 2015-ben a Szent Gellért Gyógyfürdő Dunába ömlő termálvizes csatornája mellett kis padokat öntöttek a rakpart nehezen járható rézsüjén, ahonnan csodás kilátás nyílik és a folyóval, a hellyel kapcsolatos érdekességeket is lehet olvasni rajtuk. A tavalyi szemeszterben továbbfejlesztették a KIFOLYÓ projektet és létrehozták Budapest egyik legvagányabb találkahelyét a Gellért tér alatt. Itt grillezésre, beszélgetésre alkalmas közösségi teret alakítottak ki betonból. “A KIFOLYÓ legutóbbi minikonferenciája is az alkotócsoportunk szellemiséghez kapcsolódott: hogy tudásunkat, tapasztalatunkat elérhetővé tegyük. Nagyszerű élmény, hogy a saját utamat járhatom. Kell hozzá bátorság is persze, de élvezem, hogy minden nap alkothatok, értéket teremthetek a magam és mások örömére, s ezt az élményt a fiatal kreatívokkal is megoszthatom” – teszi hozzá Baróthy Anna, a projekt vezetője.

Az idei kurzus hallgatói és a BETON csapata újabb ötletekkel gazdagítják a területet, ahol a Gellért fürdő medencéivel azonos vízminőség veszne kárba. Okos tárgyakkal, például vízköpővel, hangvetőkkel és az évtizedek óta épített jacuzzi kimozaikozásával, valamint uszadékfa-padokkal teszik egyre hangulatosabbá a belvárosi Duna-partot. Ám a jelenlegi magas vízállás miatt elhelyezésükre később kerítenek sort. A KÉK Kortárs Építészeti Központban megrendezett egésznapos minikonferencián még volt betonöntés, BETONbolt és finom falatkák.

Az anyagbemutatókon a magyar kenderbetonnal és a már itthon is forgalmazott betonszövettel lehetett ismerkedni, valamint a Duna-part további hasznosítási lehetőségeiről, történelmi betonhomlokzatokról hangzottak el ígéretes gondolatok. A konferencia kísérőprogramjaként az érdeklődő felnőttek és gyerekek virágtartót vagy állatfigurákat önthettek betonból, amelyekhez egyszerű formájú műanyag tárgyak és gumijátékok szolgáltak zsaluzatként. Így például fürdőszobai gumikacsa is (utó)életre kelt – beton formában.

NÉVJEGY 
Baróthy Anna 1977-ben született Szegeden. A MOME-n szerzett diplomát szilikáttervező szakon, majd elvégezte a Pécsi Tudományegyetem szobrászképzésének DLA mester szakát, Prof. Bencsik István szárnyai alatt.

Anna cége, az S39 Hybrid Design Manufacture nem egy hagyományos értelemben vett designcég, inkább vállalkozási keretek között működő művészeti platform. A 2008 óta fennálló alkotói közösség különlegessége a sokoldalú komplex tervezői készség. Munkáik során egyaránt alkalmazzák az építészet, a konceptuális művészet és a design eszközeit, időnként elektronikával és fénnyel fűszerezve mindezt. Kedvenc anyaguk a beton és az üveg.Termékeik, a Magyar Formatervezési díjas LUMINARI Glass designüveg burkolati rendszer, vagy a MUKI terülő aktív térburkolati rendszer is az S39 csapatának innovatív gondolkodását tükrözi. A legnagyobb léptékű termékfejlesztésük (a több hazai és nemzetközi díjas) Caltrope aktív bioépítészeti gátrendszer. Munkáik közül kiemelkedik a Lánchíd 19 hotel aktív üveghomlokzata vagy a Dohány utcai Gettó emlékfal tervezése és kivitelezése, valamint a Sugár Péter építész által tervezett Graphisoft Park fogadóépület üveghomlokzatának tervezése is.

Jelentkezzen be vagy regisztráljon a kedvencekhez mentéshez!
A következők is érdekesek lehetnek