BETÖRÉSMENTES VAKÁCIÓ

Amikor végre elérkezik a várva várt nyaralás időpontja, kevesen gondolnak rá, hogy otthonukat épp az üresjárat alatt fenyegeti a legnagyobb veszély. Mit tegyünk, hogy megóvjuk otthonunkat?

Ne plakátoljuk ki!

Egy-kéthetes, otthonunktól távoli pihenésünkről nem célszerű folyamatosan hírt adni a különböző közösségi oldalakon, hiszen ezzel felhívjuk rá a figyelmet, hogy lakásunk éppen üresen áll. Egy fotó még belefér, de a helyszínt és az időpontot ne jelöljük meg rajta.

Őrző-védő szomszédság

A lehető legjobb védekezési módszer, ha megkérjük a szomszédot, figyeljen az ingatlanra, és napközben is pillantson felénk néha! A betörők számára a teli postaláda a legjobb bizonyíték arra, hogy nem tartózkodunk otthon, ezért ennek kiürítése elsődleges. Családi házak esetében a szemétszállítás is ilyen, hiszen mindenki maga helyezi ki az edényt az út szélére, így gyanút kelthet, ha a mienk bent marad.

Van otthon valaki?

Időzíthető kapcsolókkal azt a látszatot kelthetjük, mintha lenne otthon valaki – a sötétedés utáni időszakra állítsuk be, hogy egy-egy órára felkapcsolódjon valamelyik lámpa, ez elég lehet a rossz szándékú látogatók elriasztására. Épp emiatt jó megoldás a bejárat környékére szerelt mozgásérzékelős lámpa is.

Nem bejárat

Legjobb, ha a betörők bejutását tudjuk megakadályozni, ezért a kerítés legyen minél magasabb, illetve célszerű hegyes végű változatot választani, mert menekülés közben ez hátráltató tényező. Ajtó tekintetében szavazzunk a több ponton záródó biztonsági bejáratra – ennek ugyan sajnos nem alacsony az ára, de egy életre kizárhatjuk vele a bűnözőket. Az ablakokra helyezett biztonsági fólia, rács is hasznos, és a redőnyt se felejtsük el lehúzni!

Csíp és szúr

Már a terepszemle során elvehetjük a bűnözők kedvét a behatolástól – a bejutáshoz sokszor használják az emeleti ablak elé belógó fát, amit megakadályozhatunk, ha karban tartjuk a kertet, és visszavágjuk az ágakat. A földközeli nyílászárók elé pedig telepítsünk szúrós bokrokat, mint például a rózsa, ami egyrészt gyönyörű, másrészt nehézkes átjutni rajta.

Értékmentés

Ha véletlenül mégis bejutna valaki a házba, a könnyen mozdítható értékeket veszi először célba. Mivel a profik jól ismerik az olyan klasszikus rejtekhelyeket, mint az ágyneműtartó, dugjuk inkább ékszereinket szokatlan helyekre, például a kamraszekrénybe.

Profi segítség

A riasztórendszer kiépítése természetesen az egyik legjobb módszer, de fontos tudni, hogy a külső egységek hatékonyabbak, hiszen már azelőtt jeleznek, hogy a betörő bejutott volna a lakásba.

Okosriasztó

Amennyiben a biztonsági rendszer része egy IP kamera, akár a távolból is szemmel tarthatja otthonát. Ha rossz érzése támad, vagy egyszerűen csak ellenőrizni szeretné lakását, a kamerák élő felvételét már a telefonján is nézheti.

Bűnözési térkép

Kíváncsi, hogy otthona közelében mekkora az esély egy betöréses lopásra? Az aktuális bűnözési térkép statisztikái tartalmazzák az összes bejelentett esetet, ami nagy segítség lehet, mielőtt felügyelet nélkül hagyja a lakást!

Info: www.otthonterkep.hu

 

Jelentkezzen be vagy regisztráljon a kedvencekhez mentéshez!
A következők is érdekesek lehetnek