LEGYEN A MI KERTÜNK A LEGSZEBB!

Mindegy, hogy zsebkendőnyi terület vagy egy egész udvar áll rendelkezésünkre, az, hogy igazán szép és élvezhető legyen a kertünk, nem kevés munkával jár. Jól átgondolt kialakítással rengeteg időt, és persze pénzt spórolhatunk – tanácsaink éppen ebben segítenek!

Terv a lelke

Mielőtt megejtjük az első ásónyomot, a legfontosabb, hogy alaposan kidolgozott tervet készítsünk – igaz ez akkor is, ha csak éppen most költöztünk kertes házba, vagy nem új a kert, de tudatosan még sosem foglalkoztunk vele, esetleg valamilyen probléma ütötte fel a fejét, például elgazosodott a birtok. A legjobb megoldás persze az, ha szakemberre bízzuk a munkát, de erre sokszor nincs lehetőség. Így elképzelésünket legegyszerűbben egy kockás papíron tudjuk áttekinteni – rajzoljuk fel méretarányosan a területet, és jelöljünk be rajta minden fix dolgot, tehát a ház kijáratait, a kaput, a garázsbeállót, ha van, kutat, vizesblokkot, csatornát, így biztosan nem fogunk egy rózsalugast vagy hintát a gyakran használt közlekedési útvonalakra telepíteni. Ne feledkezzünk el a függőleges felületekről sem, hiszen egy-egy szabad falat, kerítést gyönyörűen ki lehet használni.

Mindegy, hogy zsebkendőnyi terület vagy egy egész udvar áll rendelkezésünkre, az, hogy igazán szép és élvezhető legyen a kertünk, nem kevés munkával jár.

Szép vagy hasznos?

Ezután mielőbb érdemes eldönteni, hogy szép vagy hasznos kertet szeretnénk-e – egyik természetesen nem zárja ki a másikat, de az elrendezés szempontjából fontos, hogy mekkora területet szánunk a zöldség – és gyümölcstermesztésnek, vagy inkább egy kis focipálya kialakítását tervezzük-e. Egy jó kert bennünket szolgál, így a család igényeinek kell, hogy megfeleljen, ezért senkit nem célszerű kihagyni a tervezésből, a házikedvencek helyére pedig különösen figyeljünk!

Érdemes a házikedvencek helyére is kiemelt figyelmet fordítani!

Ha ez megvan, a stíluson kell gondolkodnunk, amihez a legjobb módszer rengeteg képet megnézni, mert ebből viszonylag hamar ki fog derülni, hogy a sűrű, buján zöldellő romantikus vonalra, esetleg precízen kialakított, szellős terekre, rusztikus lazaságra vagy keleties nyugalomra vágyunk-e. A lényeg, hogy az utolsó bokorig, díszkőig, halastóig gondoljunk és kalkuláljunk ki előre mindent, és utána fogjunk neki a kivitelezésnek, mert sok költségtől és fáradtságtól kímélhetjük meg magunkat.

Indulhat a munka!

A rendrakás a legtöbb esetben óriási és nehéz, sokszor veszélyes munkával járó rombolással kezdődik: ki kell emelni azokat a növényeket, fákat, amelyek már elkorhadtak vagy át szeretnénk telepíteni máshová, a bokrokat, cserjéket le kell gallyazni, így rengeteg zöldhulladék keletkezik, és persze el kell bontani a régi grillsütőt, a hinta beton talapzatát. Aki kertésszel dolgozik, ezt a részt akkor is maga végzi, mert szép összeget lehet spórolni, ha néhány hétvége alatt a baráti kör segítségével előkészítjük a terepet.

Ha más nem is fér bele, a talaj minőségét viszont mindenképpen érdemes megnézetni egy szakemberrel, mert ha gond van vele vagy nem ismerjük jól az összetételét, hiába ültetünk bele virágot, gyümölcsöt, fát vagy pusztán füvet, nem biztos, hogy hosszú életű lesz a végeredmény. Javítani lehet rajta, de csakis a beültetés előtt, utána már semmi nem segít. Ültetés előtt a földet gereblyézzük minél morzsalékosabbra, távolítsuk el a köveket, csomókat, gyökérmaradványokat és gyomnövényeket.

Ha kertésszel dolgozunk, akkor is érdemes rászánni az időt, hogy magunk készítsük elő a terepet, így sokat spórolhatunk.

A zöld gyep titka

A füvesítést, bár jóval költségesebb gyepszőnyeg leterítésével megoldani, mégis ez a legjobb módszer, ugyanis azonnal élvezhető fű lesz belőle, szemben a vetett maggal, amelynek sikeres növekedéséhez sok-sok tényező szükséges a szakszerű levegőztetéstől, a tápoldatozáson át a kíméletig, és még akkor is előfordulhat, hogy foltos lesz a terület. Ha magunk terítjük le a gyepszőnyeget, arra figyeljünk, hogy miután megérkezett hozzánk, maximum egy napig állhat feltekerve, különben tönkremegy! A munka során haladjunk a nagy dolgoktól a kiesebbek felé, tehát először alakítsuk ki az elosztást, helyezzük be a beépített szerkezeteket, például az öntözőrendszert vagy halastóhoz szükséges megoldásokat, rendezzük a talajt, ültessük be a fákat és méretes növényeket, tegyük le a térköveket, utakat, és végül jöhetnek a virágok, illetve a konyhakert.

Kertrendezés előtt jól gondoljuk át, milyen növényeket veszünk, hiszen a kert minőségének fenntartása egész évben folyamatos odafigyelést igényel.

Maradjon is így!

A kertészkedést a világ egyik legmegnyugtatóbb dolgának tartják, de még a vásárlás előtt érdemes átgondolni, a későbbiekben mivel is jár egy kerttulajdonos élete, a gondozás ugyanis sajnos nemcsak fűnyírásból áll. A növényeket, fákat az évszaknak megfelelően metszeni vagy szüretelni kell, de a gereblyézés, locsolás, trágyázás is állandó program. Sok problémát tud okozni a keletkező zöldhulladék kezelése is – nyáron már egyre gyakoribb, hogy elszállítja a közterületfenntartó cég, de a komposzthoz is felhasználhatjuk.

A jó tervezés persze a fenntartást is sokban megkönnyíti, de nélkülünk nem működik – ha nem tudjuk, mennyi időnk lesz erre, érdemes például balkonládákban kezdeni a konyhakertészkedést, az eper, a paradicsom, paprika remekül elvan ezekben is, később pedig egyszerűbb lesz egy kis parcellát felásni, ha többre van szükségünk. A slagos megoldás helyett célszerű modern, programozható és időzíthető öntözőrendszert is kiépíteni, így nem fenyegeti kiszáradás a növényzetet akkor sem, ha éppen elutazunk valahova.

Jelentkezzen be vagy regisztráljon a kedvencekhez mentéshez!
A következők is érdekesek lehetnek