SOKAK ÁLMA, ANGYALFÖLD

Cikksorozatunk első részében a XIII. kerület egyik legkedveltebb részét, a sajátos miliőjű Újlipótvárost fedeztük fel, majd átugrottunk a közeli Lőportáldűlő részre is. Sétánkat most folytatjuk a kerületben, ezúttal az ugyancsak méltán népszerű Angyalföldön és a közeli Vizafogón.

Angyalföld a Budapesten lakást vásárolni kívánók között legnépszerűbb XIII. kerület északkeleti részén terül el. A XIII. kerület legnagyobb városrészéről van szó, amelynek fontos észak-déli tengelyét a Dunához közel futó Váci út adja. A rendkívül sokféle körzetből álló városrész északi határát nagyjából a Budapest–Esztergom-vasútvonal jelöli ki, illetve az új Palotai út, a Dugonics utca, a Madridi utca választja el Újpesttől, míg keletről a Szent László út-Tatai utca, a Szegedi út, a Budapest–Szob-vasútvonal (a Vágány utca vonalában) határolja Zuglótól.

Déli területe egészen Újlipótváros keleti széléig, a Lehel tér (a korábbi Élmunkás tér) keleti és nyugati oldaláig tart, sőt hozzá tartozik a Bulcsú utcai rész is, vagyis a terület része már bemutatott Lőportárdűlő is. Nyugatról Angyalföld határát délről észak felé haladva a Gyöngyösi úti metrómegállóig (Meder utca) végig a Váci út jelenti, de onnan a Népszigetet érintő esztergomi vasúti hídig egészen a Dunáig kinyúlik.

A város újjászületéséhez nagyban hozzájárult a vizes világbajnokságnak otthont adó Duna Aréna felépülése.

Ördögföld volt eredetileg

Érdekesség, hogy a városrész 1930-ban még a VIII. kerülethez tartozott, 1950-ben lett a XIII. része ez az iparosodott terület. Angyalföld nevével kapcsolatban többféle nézet is tartja magát, a legvalószínűbb feltételezés, hogy a korábban a Rákos-patak mellett található Ördögmalomról kapta nevét, így először Ördögföld volt (Teufelsfeld), amelyet a népnyelv játékosan Angyalföldre (Engelsfeldre) változtatott. Az 1830-as években megjelent térképeken mindenesetre már ez utóbbi, az Engelsfeld név szerepelt.

A hely történetével kapcsolatos cikkek megemlítik a terület másik neveként Napföldet is. Van egyébként egy másik teória is a név kapcsán, amiről Kassák Lajos is írt az Egyedül az éjszakában című versében. Ez alapján a 19. század első felében a pesti kéjhölgyek az akkoriban külterületnek számító térségbe jártak ki angyalcsinálásra, vagyis gyermekük elvetetésére, ezért lett a terület neve Angyalföld. Mindez azonban manapság már csak történelmi érdekesség, hiszen ma a városrész kimondottan a családosok kedvencének számít, ahol megtalálhatók azok a részek, ahol nyugalomban, de a városhoz mégis közel, otthonos és jó infrastrukturális körülmények között élhetnek.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Teve utcai épülete és a Nyugdíjfolyósító Intézet toronyháza szimbolikusan uralja a városrész képét.

Ugyanilyen méltán kedvelt a Vizafogó városrész is, amely a Dráva utca, Cserhalom utca és a Váci út által határolt terület, és amely onnan kapta a nevét, hogy a Váci út mentén futott egy töltés, és a Fekete-tenger felől a vizák ide jöttek fel az ívási időszakban. Ma a Vizafogó irodaházakból, és olyan színvonalú otthonokból áll, mint a hajókikötővel is rendelkező Marinapart, illetve itt található a Dagály uszoda, ahová a budapesti vizes vébének is helyszínt adó Duna Aréna épült.

Kiváló a közlekedésAngyalföld és a vele szomszédos Vizafogó a Duna-partján  azért is sokak kedvence, mert a terület kiváló közlekedési adottságokkal rendelkezik, vagyis az itt lakóknak nem kell lemondani a modern nagyvárosi létről. Angyalföld és Vizafogó fejlődésében meghatározó volt az észak-déli metró (M3) Váci út alatt futó vonala, amelynek öt megállója (Lehel-tér, Dózsa György út, Árpád-híd, Forgách utca, Gyöngyösi utca) is van Angyalföldön, ezzel rendkívül gyors eljutási lehetőséget biztosítva az itt élőknek Pest szinte valamennyi pontjára. A terület önálló vasúti állomással is rendelkezik Budapest-Angyalföld néven, és ha ez netán még mindig nem volna elegendő, a városrész déli határától alig pár száz méterre helyezkedik el a Nyugati pályaudvar.

Itt működik az ország legfejlettebb kórháza,a Honvédkórház.

A városrészben ezenkívül két troli (75, 79), számos busz (15-ös, a 20E, a 26-os, a 30-as, a 30A, a 32-es, a 34-es, a 105-ös, a 106-os, a 115-ös, a 120-as és a 230-as) is áthalad, és az 1-es, valamint a 14-es villamos is rendelkezésre áll. Számos hivatal is a területen működik, többek között itt található a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (a korábbi OEP), illetve Angyalföldön található a Fővárosi Levéltár, valamint a BRFK és az ORFK Teve utcai központja is.Szintén a jó infrastrukturális viszonyokra utal, hogy Angyalföldön található a Duna Pláza, és egy extra nagy Tesco is a Váci úton, nem beszélve a számos kis és közepes nagyságú üzletről (Aldi, Lidl, Spar, Penny, CBA).

Programból sincs itt hiány

A kikapcsolódni vágyók átsétálhatnak a közeli Népszigetre, illetve az Árpád-hídon keresztül a Margitsziget is gyorsan elérhető, ha futni, sétálni, vagy csak a réten napozni lenne kedvünk. Sportolási, illetve kikapcsolódási lehetőséget nyújt az Illovszky Rudolf Stadion a Fáy utcában, illetve a Rozsnyay utcában található Angyalföldi Sportközpont is. Sokak kedvence ezenkívül a szintén a Fáy utcában található Oxygen fitnesz- és wellnessközpont, ahol egy fárasztó nap után prémium körülmények között töltekezhetünk újra, illetve edzhetünk is. Inkább kulturális jellegű kikapcsolódást kínál az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ, a József Attila Színház, az A13 színház, a HADART Színház és a Holdvilág Kamaraszínház. Utóbbinál egy szép fás park is található, amiből több is fellelhető Angyalföld különböző területein: a Béke tér is sokak kedvence.

Kihagyhatatlan program gyermekesek számára a Vasúttörténeti Park és Múzeum, ahol a gőzmozdonyok látványa sok felnőtt szívét is megdobogtatja, de valószínűleg a gyerekkel előbb-utóbb a Vizafogó részen található Angyalföldi Gyermek és Ifjúsági Házba is ellátogatunk majd.

Időseknek is jó választás lehet

Angyalföld egyébként optimális választás lehet a családosokon kívül az időseknek is, hiszen akkor is közel van a segítség, ha az egészségük már nem a legjobb. Az Árpád-híd közelében működik az ország egyik legfejlettebb kórháza, a budapesti Honvédkórház, ahová a kerületi lakosok automatikusan jogosultakká válnak, de akár a Róbert Károly Magánkórházat is választhatjuk, ha megengedhetjük magunknak a fizetős ellátást. Szintén Angyalföldön, a Gyöngyösi utcai metrómegállónál található az említetteken kívül a Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai telephelye.

Jól bérbe adható

A terület bérbeadásra is kedvelt, amit erősít az itt található több irodaház jelenléte, illetve az, hogy az egyik legkeresettebb kerületről van szó. Ezt pedig még tovább erősíti, hogy a kerületben működik a Kodolányi János Főiskola budapesti központja, a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar budapesti képzési helye, valamint a Semmelweis Egyetem Honvéd-, Katasztrófa- és Rendvédelem Orvostan Tanszéke.

Gyermekbarát városrész

Ha kisgyerekekkel költözünk a városrészbe, fontos lehet, hogy általános- és középiskolákat is bőségesen találunk itt. Itt működik a Bolyai János Műszaki Szakgimnázium és Kollégium, a Hegedüs Géza Általános Iskola, az Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola, az Eötvös József Általános Iskola, a Prizma Általános Iskola és Óvoda, a Tomori Pál Általános Iskola, a Számítástechnikai Általános Iskola, a Csata utcai Általános Iskola, a MSZC Verebély László Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, a Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon, a Károlyi Mihály Fővárosi Gyakorló Kéttannyelvű Közgazdasági Szakközépiskola, a Katona József Szakközépiskola és Felnőttoktatási Gimnázium, a Németh László Gimnázium, a Kolping Katolikus Általános, Gimnázium és Sportgimnázium, az Orchidea International School Budapest, de van a kerületben modell-, valamint nyelviskola is

Az Angyalföldön lakóknak nem kell lemondaniuk a modern, nagyvárosi létről ugyanis remek a közlekedés

A kutyabarátok is jó helyzetben vannak, hiszen találhatnak kutyafuttatót az Apály utcában és a Tüzér utcában, a Lehel utcánál a Csángó utcában és a Hun utcában, az Országbíró sétányon találjuk a Szegedi úti futtatót, de a Gyermek téren, a Kassák Parkban, a Kárpát utcában, és a Dráva utcában is kialakítottak hasonló helyet.

Az autótulajdonosok számára lehet fontos információ, hogy a nem helyi lakosok számára a terület egy igen jelentős része fizetőövezet, és az ingyenes parkolóhelyek száma fokozatosan csökken.

Gőzerővel folynak az építkezések

Ha netán kedvet kapott, hogy a kerületben vásároljon új építésű ingatlant, most több lakópark közül is választhat. Ezek átadása azonban többnyire csak 2018-ban és 2019-ben valósul meg. A leghamarabb idén júliusban lesz átadás, ekkor a Rokolya Residence-t adják át Angyalföldön. Ezután jövő márciusban a Petneház Társasház és a Magnolia Ház átadása következik. A Kucsma 10-et várhatóan jövő júliusban vehetik majd birtokba a leendő lakói, míg a Frangipani24-et 2018 augusztusában. A Nerium Parkot jövő szeptemberre, a Fay85-öt jövő decemberre hirdetik. Szintén csak jövő karácsonyra adják át a Béke Ligetet és a Dagály Residence lakóparkot, valamint a Pacific Parkot és a Gömb Házat.

2019 márciusában kaphatnak kulcsot leghamarabb a Vizafogón épülő Marina Garden leendői lakói a Marinaparton, ahogyan az ugyanitt épülő Duna Terasz Premium leendői lakói is. Az angyalföldi Eco Residence-re is 2019 márciusig kell várni. Ennél is később, 2019 májusában adják át a Smart13-t Lőpártáldűlőn. Az angyalföldi Corner 21 szalagvágását 2019 júniusára tervezik, ahogyan a Young City by Cordia átadása is ekkor lesz, csakúgy, mint a Pesti Ház Átrium 2-é. 2019 szeptemberében költözhetnek be lakói Vizafogón a Danubióba. Aki nem bír ilyen sokáig várni, megfontolhatja a bérlést, vagy egy használt lakás vásárlását is.

Jelentkezzen be vagy regisztráljon a kedvencekhez mentéshez!
A következők is érdekesek lehetnek