ELADNI EGYEDÜL, VAGY INGATLANOSSAL?

Az eladók többsége általában önállóan igyekszik értékesíteni az ingatlant, ami azonban sokszor kudarcba fullad. Vajon mit tud jobban egy ingatlanügynök? Esetleg csak türelemre van szükségünk? Utánajártunk, mikor melyik utat érdemes választani!

 

Érvek az ingatlanügynök mellett:

  • Akármennyit nézelődünk, összességében egészen biztosan jobb rálátással bír az ingatlanok aktuális ár-érték arányára – a pontos és tudatos célzás miatt lényegesen gyorsabban képes eladni a lakást.
  • Rengeteg, akár külföldi vevővel, befektetővel áll kapcsolatban, így nem vaktában ajánlja az ingatlant, hanem akár több embernek is azonnal fel tudja kínálni a lakást.
  • Tudja, hogyan kell profi hirdetést összeállítani – elképesztően fontos, hogy milyen illusztráció és leírás szerepel benne, mit emelünk ki, és mi az, amit esetleg jótékony homály mögé rejtünk. A helyes arányt egyedül nem biztos, hogy rögtön eltaláljuk.
  • Egyszerűnek tűnik hirdetést feltölteni a különböző oldalakra, de ahhoz, hogy azt valóban lássák is az érdeklődők, bizony sokszor már fizetni kell – az ingatlanügynökségek viszont komoly előfizetésekkel rendelkeznek, így az ő hirdetéseik elől, a mienk viszont lehet, hogy csak a tizedik oldalon lesz olvasható.
  • Ha megvan az álomotthon, a jogi ügyintézésben is segítenek, villámgyorsan tető alá lehet hozni egy adásvételi szerződést az ajánlott ügyvédekkel, közjegyzőkkel.
Akár ügynökkel, akár önállóan adjuk el házunkat, mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya.

Érvek az önálló eladás mellett:

  • Sokkal rugalmasabb a dolog, hiszen akkor mutatjuk meg a lakást, amikor nekünk a legalkalmasabb, és csak annak, aki nekünk tetszik. Így nem kell kulcsot adnunk egy idegen ügynöknek, vagy több emberhez igazodni.
  • Nincs jutalékfizetés. Bár az ügynökök esetében is megmondhatjuk, mi az az összeg, ami alatt nem adjuk az ingatlant, amihez ők hozzáteszik a saját díjukat, de mégis szabadabb alkudozásra ad lehetőséget, ha nincs harmadik személy.
  • Érthető módon, mindig hitelesebb lesz az, amit mi mondunk a lakásról, mint az, amit egy ügynök állít.
  • Olyan kreatív hirdetéseket alkothatunk, amire egy ügynökségnek ritkán van ideje – sokan készítenek például saját honlapot az ingatlanhoz, amit aztán a közösségi oldalakon viszonylag olcsón hirdetnek sikeresen.
  • Ha dolgozunk is ügynökséggel, érdemes mellette azért önállóan is próbálkozni, hiszen sosem tudhatjuk, hogy honnan érkezik majd a vásárló.
Jelentkezzen be vagy regisztráljon a kedvencekhez mentéshez!
A következők is érdekesek lehetnek