ÍGY NÉZZÜNK LAKÁST

Mindenki tart tőle, hogy a gondos kiválasztás ellenére valamilyen rejtett hiba bukkan elő a megvásárolt lakásban. Mivel a falakon nem látunk át, valóban jár némi rizikóval a dolog, így legjobb szakemberrel lakásnézőbe érkezni, de ha ezt a néhány tanácsot megfogadjuk, nélküle is jól boldogulunk majd.

Nézzünk fel!

A mennyezetet mindenképpen figyeljük meg tüzetesen – magassága miatt ennek karbantartása sokszor marad el, ráadásul tapétázni sem szokták, így az oldalfalakkal ellentétben sok mindenről árulkodik. Ha például azt állítják, hogy a lakás teljeskörű felújításon esett át pár hónapja, a plafon mégis pókhálós a sok hajszálrepedéstől, akkor valószínű, hogy ez inkább egy-két évvel ezelőtt történt. A felpúposodott vagy hulló vakolat jelezheti azt is, hogy a felső szomszéd irányából ázik a lakás – ha lehet, kérjünk kölcsön egy nedvességmérő eszközt, amit a mennyezethez érintve azonnal kiderül, száraz vagy vizes a fal

A fűtés rendben?

Mivel a legköltségesebb javítások, szerelések a fűtési rendszerekhez kötődnek, ezt érdemes alaposan körüljárni vásárlás előtt, főleg a régi bérházak esetében. Mivel a kémények és tüzelőberendezések állapotát kötelezően ellenőrzik, legegyszerűbb, ha a kéményseprők által a készülékre vagy kéményajtóra ragasztott matricát keressük!

Ha ezt nem látjuk, kérjük el a legutóbbi ellenőrzésről szóló jegyzőkönyvet, azon megtaláljuk azt is, ha esetleg valamilyen javítanivalóra kötelezték a tulajdonost, vagy hogy nincs kibélelve a kémény.

A másik jellemző gond, hogy engedély nélkül alakítják vagy helyezik át a lakásban a gázrendszert – még ha egyébként tökéletesen működik is, a gázművek azonnal elbontatja, amint rájön (nagy eséllyel történik meg, amikor átíratjuk a gázórát saját nevünkre), és csak költséges terveztetés után építhetjük újjá, ami időben sem kevés. Mindig kérdezzünk rá, volt-e áthelyezés, és ha igen, kérjük az engedélyeztetett terveket!

Gyanús foltok

Tudatosan figyeljünk a részletekre – egy beázás vagy csőtörés ritkán múlik el nyom nélkül, ezért ha fura foltokat, friss festést vélünk felfedezni a falak bizonyos részén, főleg a fürdőszoba, konyha környékén, mindenképp kérdezzünk rá! A penészfoltokra is ügyeljünk, mert sajnos, ha egyszer felbukkannak, nagyon nehéz eltüntetni őket a lakásból, általában a komplett újrafestés, felújítás segít csak ezen a problémán amellett, hogy nyilvánvalóvá teszi, párás, rosszul szellőző az ingatlan. Ezen lehet segíteni, de ismét plusz költséggel jár.

Próba, szerencse

A csapokat mindig nyissuk meg, a vécét pedig húzzuk le – aki ezt nem engedi, az több, mint gyanús. Ha kívülről ugyan csillognak, de használatkor köpködnek, sercegnek, hangosak a csaptelepek, akkor valószínűleg már régiek, vízkövesek, ami egy víztartály esetében előbb-utóbb komoly problémához és cseréhez vezet, ezzel jó, ha tisztában vagyunk.

Járjuk körbe az egész lakást!

Az egész lakást alaposan járjuk körbe, ne szerénykedjünk az eladó vagy ingatlanos előtt, főleg akkor ne, ha úgy érezzük, határozottan elterelnek valahonnan. A sarokba, kamrába, beugróba is nézzünk be, sétáljunk sokat, így a nyikorgó parkettától kezdve számos hibát kiszűrhetünk.

Érdemes több napszakban is megnézni a lakást!

Több napszakban is nézzük meg a lakást, mert rengeteget tudhatunk meg majdani lakókörnyezetünkről! Legyen gyanús, ha kérésünk ellenére sem megoldható a munka utáni vagy reggeli látogatás – elképzelhető, hogy sok-sok gyerek szaladgál délután az udvaron, amikor mi pihenni szeretnénk.

Legyen fény!

A villanyvezetékek állapotát is nehéz előzetesen megvizsgálni, de ha nagyon valószínű, hogy ha modern, új dugaljakat és kapcsolókat látunk, a régi vezetékelést már kicserélték. A falból lógó konnektorok nem feltétlenül jelentenek rosszat, de ha elhanyagoltnak tűnik a villamoshálózat, mindenképpen érdemes szakemberrel átnézetni.

Mi a helyzet a nyílászárókkal?

Manapság mindenki műanyag, jól szigetelő nyílászárókra cseréli a régi fa beépítéseket, pedig egy jó állapotú faablak csodás tud lenni, ezért pusztán ennek megléte egyáltalán nem hátrány, sőt! A gond akkor van, ha elvetemedett és korhad az alapanyag, ami általában jól megállapítható ránézésre is – ha csak a festék pereg le róla, esetleg az üveg rögzítése nem a legjobb, de tökéletesen záródik, nem feltétlenül kell új ablakot csináltatni, elég felújítani a régit.

Rejtett hiba? Ezt mondja a jog!

Bármikor előfordulhat, hogy friss tulajdonosként olyan hibával találjuk szemben magunkat, ami a vásárláskor még nem volt ismert, amiért bizony lehet, hogy az eladónak kell vállalnia a felelősséget. Azért ugyanis, hogy az ingatlan rendeltetésszerű használatra alkalmas legyen, illetve a vásárláskor tapasztalt tulajdonságokkal bírjon, öt évig kellékszavatossággal tartozik az eladó. Rejtett hibáról akkor beszélünk, ha a vásárláskor a vevő számára nem volt ismert az a probléma, amely később felmerül, függetlenül attól, hogy az eladó tudott-e a gondról.

Ugyanakkor a vevő is köteles körültekintően eljárni, így a vásárláskor számára is felismerhető problémákért nem jár kártérítés – például nem reklamálhatunk, ha a jól láthatóan régi radiátor időközben felmondja a szolgálatot, hiszen láttuk, hogy a kora miatt elromolhat. Az ismert hibákat, és az aktuális állapot fő pontjait ezért érdemes a szerződésben rögzíteni.

Jelentkezzen be vagy regisztráljon a kedvencekhez mentéshez!
A következők is érdekesek lehetnek