Új lakás vásárlását tervezi? Számoljon a NOK-kal!

Egyre többet olvasunk a Nemzeti Otthonteremtési Közösségről (NOK) de még sokak számára jelent újdonságot a lehetőség. Számukra szeretnénk felvilágosítást és persze néhány praktikus tanácsot adni.

Amióta megszavazta a törvényhozás az új lehetőséget, egyre több írás foglalkozik a témával (bővebben olvashat itt és itt is). Az új lehetőség újságírói megközelítésének lehetőségei végtelenek, de a lényeg minden írásban ugyanaz. Nevezetesen, hogy az életre hívott konstrukció legfontosabb célja, hogy jelentős állami támogatást nyújtson azoknak, akik új lakáshoz szeretnének jutni – és azt nem azonnal, hanem időben „eltolva” tervezetten szeretnék megvásárolni. A NOK lényegét talán a saját hirdetésük fogalmazza meg legpontosabban:

„a NOK egy megtakarítási forma új építésű lakásvásárláshoz, ahol előbb lehet lakása, mint a futamidő vége. Hitel és kamat nélkül!”

De hogyan működik az új lehetőség?

Nézzük a legfontosabb információkat, minden felesleges mellébeszéléstől mentesen, tárgyilagosan. Az első, megbízható minősítésű szervező működését tavasszal engedélyezte a Magyar Nemzeti Bank, amelyik nem csak az elinduláshoz szükséges engedélyt adta ki, de mind a NOK szervezőit mind pedig a NOK közösségeket egyenként is felügyeli.

Először is, nézzük meg, hogy kinek jó a NOK?

Annak biztosan aki:

  • Új lakást szeretne vásárolni 10 és 40 millió Ft közötti értékben,
  • Rendelkezik szabadon felhasználható megtakarítással, amit leginkább ingatlanba szeretne fektetni – ráadásul várhatóan egy magasabb haszon realizálásának reményében,
  • Nem égetősen sürgős az azonnali beköltözés, elég, ha csak pár év múlva kerül családi tulajdonba az ingatlan (mert mondjuk egy jövőbeli cseréhez vagy a gyerekek számára kell majd)
  • Ha fontos és nagy segítség az államtól kapható sok millió forintos támogatás.

Ezek után nézzük meg, hogy működik a NOK!

  • Ennek elmagyarázása sem túl bonyolult. A NOK egy olyan közösségi megtakarítási forma, ahol:
  • a tagok együtt gyűjtik megtakarításaikat 120 vagy 180 fős közösségekben
  • minden tag azonos ideig gyűjti megtakarítását, 120 vagy 180 hónapig
  • a tagok minden hónapban azonos összeget fizetnek be a közösség számlájára
  • minden tag jogosult az akár 4,5 millió forintos állami támogatásra!

Végezetül nézzük meg a legfontosabbat, nevezetesen, hogyan működik az új lehetőség „matekja”.

Ennek kapcsán a következőket érdemes tudnunk: befizetéseink mellé 30%-os állami támogatást vehetünk igénybe, aminek a felső plafonja évi 300 ezer forint, amit nagyságrendileg havi 84 000 forint befizetésével tudunk maximalizálni. Ha 10 éven keresztül ennyit fizetünk be, akkor 10 millió forintot gyűjtünk össze, amiből az állami támogatással együtt 13 millió forintos lakásra telik (plusz önerővel vagy hitelfelvétellel ez növelhető). Vagy egy másik időtávon gondolkodva: 15 év alatt a támogatással 19,5 millió forintos lakásra tudjuk összegyűjteni a pénzt (ez is növelhető).

Ennyire egyszerű az egész. Pontosan olyan, mint a NOK szlogenje: Átlátható és biztos. Ahol mindenkinek lesz lakása.

Jelentkezzen be vagy regisztráljon a kedvencekhez mentéshez!
A következők is érdekesek lehetnek