TETŐABLAK – KINEK MI A FONTOS?

Rögtön oszlassunk is el a leggyakoribb félreértést: tetőablaknál sem csupán az a fontos, hogy hány rétegű a benne elhelyezett üveg. Nézzük, mi fontos még!

Remek kilátás, beáradó fény … és meleg? Utóbbi nyáron ugyan nem a legelőnyösebb, ezért is fontos a vásárlás előtt alaposan tájékozódni és megválaszolni a mi is a fontos nekem igazán kérdést.

Egyik tetőablak olyan, mint a másik és mind ugyanarra jó – gondolhatnánk. Ez persze nem igaz, hiszen a tetőablak és tetőablak között is jelentős különbséget láthatunk, ha megismerkedünk azokkal a tényezőkkel, amelyek annak minőségét jelentik. Egy biztos, ahogy az más építőanyag esetén is megszokott, a tetőablak több eleme – az üvegezéstől a hőszigetelő csomagig, a vasalattól a kilincsig – együtt felelős a minőségért és a tulajdonost észrevétlenül szolgáló kényelemért.

Emellett számtalan tényező befolyásolhatja azt, hogy melyik a számunkra kifejezetten megfelelő tetőablak, ugyanis nem minden az üvegezés rétegeinek száma.

Biztonság vagy kényelem? Választani kell?

Hosszú távon megbízható nyitás és zárás, elérhetőség és kényelmes működtetés – mivel az ablak gyakran magasan van –, biztonság a külső behatások, zajok ellen, és védelem nyáron a hőség és túlságosan erős fény ellen. Nemzetközi felmérések szerint ezek a leggyakrabban említett igények a minőségi tetőablakok esetén.
A Roto választékában is számos olyan modell szerepel, amely esetén ezek egyikéről sem kell lemondani, ám igény szerint válogathatunk például komolyabb hangszigetelő értékkel rendelkező vagy akár a kényelmesebben nyitható változatok között.

A biztos és hosszú távon megbízható működésről a Roto estén például többek között a saját gyártású vasalatok gondoskodnak. De ezek a vasalatok kerülnek Magyarországon már évtizedek óta a homlokzati nyílászárók, bejárati- és teraszajtók nagyjából felébe is, és a tetőablakok esetén is gondoskodnak a legkülönbözőbb nyitási módokról.

Apropó nyitási módok: ezek nemcsak a prémium minőségű ablakoknál választhatók, de erről a közép kategóriás ablakok esetében sem kell lemondanunk.

Szóval jobb kilátást szeretnék, az árnyékolás kérdése fontos vagy például egy zajos helyen fekvő lakásnál inkább a hangszigetelésre helyezzük a hangsúlyt? Gondoljuk csak át. És még ezekben az esetekben sem kell lemondanunk tetőablakaink megfelelő hőszigetelő képességéről sem.

Az is „veszélyes”, ha túl jó az üveg… ?

Gondoljunk csak bele, ha a tetőn kizárólag az ablak üvege kiemelt hőszigetelő képességű, de például az ablak kerete vagy az azt körülvevő tetőszerkezet nem, akkor az párásodáshoz, páralecsapódáshoz, végső soron pedig penészedéshez vezethet. Az üvegezés rétegeinek számát egyébként kulcstényező, ám ez csupán egy – jóllehet ebben a tekintetben lényeges – elem. Például a Roto ablakai, gyárilag beépített hőszigetelő csomaggal már kétrétegű üvegezéssel elérik az elvárható értéket. És valóban, az ablak az üveggel és kerettel együtt alkot egységet és nem csupán maga az üveg.

Egy ilyen ablak a szakszerűen megépített tetőben megfelelően járul hozzá az ideális tetőtéri klíma megtartásához és a tetőtér energiagazdálkodásához. Természetesen gyártók választékából nem hiányozhatnak a passzívház követelményeinek megfelelő, akár 0,77 Uw értékkel rendelkező ablakok sem.

Az épület energiafelhasználásának optimalizálásához a nyílászárók árnyékolása is hozzátartozik, így a vásárláskor erről se feledkezzünk meg. A belső vagy külső árnyékolók, a hő- vagy fényvédő rolók, árnyékolók és reluxák – is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy érezzük akár a nyári hőségben is, hogy ez egy igazán kifizetődő beruházás, mert jóval rövidebb ideig lesz szükség a légkondicionáló használatára.

fotók forrása: Roto

Jelentkezzen be vagy regisztráljon a kedvencekhez mentéshez!
A következők is érdekesek lehetnek