MEGJELENT AZ ÉPÍTÉSI PIACI PROGNÓZIS

A 363 szakember véleményére alapozó felmérés szerint az állam lesz a fő megrendelő 2017-ben és 2018-ban. A lakásépítések és -felújítások után még mindig a sportlétesítmények építése a „legnépszerűbb”. Hol stabilizálódik az építési piac és a lakásépítés volumene?

Milyen keresletre kell berendezkedniük az építőipari cégeknek?

A 2017-2019-ig tartó időszak mind a gazdasági növekedés, mind az építési piac bővülése szempontjából kivételesen jó időszak lesz. Ez alatt a három év alatt a magyar GDP 10 százalékkal, az építési teljesítmény pedig akár 50 %-kal is növekedhet, az építési teljesítmények értéke 2019-ben a 2016. évinek a másfélszerese lehet. Ezek azok az alaptételek, amelyekre a november végén bemutatott Építési Piaci Prognózis 2018 elemzése épít.

De meddig tart a felfutás és milyen szinten stabilizálódnak a számok? Mire kell felkészülniük a piac szereplőinek?

Ezekre a kérdéskere is választ ad a több számsor esetén 2022-ig adatokat kínáló Építési Piaci Prognózis, amelyet Varga Dénes, közgazdás mutatott be ma a Kortárs Építészeti Központban. A hiánypótló elemzést a szakember több év kihagyás után ismét a Build-Communication megbízásából készítette el.

Lakásépítés: fele olyan hosszú és fele olyan intenzív konjunktúra

Az idei Prognózis megerősíti az egy évvel ezelőtt jelzett tendenciát: az lakásépítések most tapasztalható felfutása a 2000 évek közepeinek mindössze fele olyan intenzív lesz és a fele olyan hosszú ideig ad munkát a vállalkozásoknak.

„Aggasztó, hogy a 2016 évvel ellentétben a 2020 után várható visszaesést követő fellendülésre semmilyen jel nem utal, azaz a piac szereplőinek hosszabb távra is alacsonyabb volumenű építési keresletre kell berendezkedniük.” – mondta el a szakember a mai sajtótájékoztatón a várható trendeket elemezve. – „A lakáspiaci élénkítési kísérletek Magyarországon azért nem lehettek sikeresebbek, mert nem voltak kellően átgondoltak. Prognózisunkhoz felhasználtuk a 2000-ben indított élénkítési kísérlet tapasztalatait is. Azt láttuk, hogy azokat a hibákat, amiket akkor elkövettünk, nagyrészt most is elkövették. Most is túl hamar, túl nagy eredményt szerettek volna elérni. Meggyőződésünk, hogy az építési piac élénkítése jó irány, és ennek a legfontosabb része lehet a lakáspiac élénkítése. Ezzel szemben a lakásépítés területén 2020-ban zuhanásszerű csökkenést várunk.” – tette hozzá a kutatásvezető.

Jelentkezzen be vagy regisztráljon a kedvencekhez mentéshez!
A következők is érdekesek lehetnek